Vrbljanci se okupili u Subotici

Udruženje Vrbljanaca MO Subotica organizovalo je 30.11. Vrbljansko prelo u Subotici, u restoranu Spartak.

Udruženje je ove godine proslavilo 15 godina postojanja. Stanovnike Vrbljana, sela u Republici Srpskoj (opština Ribnik) nekada su zvali Kinezi. Toliko ih je bilo. Za vrijeme rata u Bosni 1995. godine Vrbljani su ostali bez ijednog stanovnika, međutim, dvije godine kasnije vratila se većina stanovnika, što nije bio slučaj sa ostalim selima u Republici Srpskoj.

Trenutno u Vrbljanima živi oko 600 stanovnika, a članovi Udruženja se trude da selo što više zaživi. Pa, tako postoji saradnja između dvije opštine Ribnik i Temerin. Veoma važne manifestacije koje obilježavaju u Vrbljanima su  povodom Petrovdana i Velike Gospijine. Za Petrovdanske i Gospojinske dane, Vrbljanci se okupljaju u zavičaju. Za Vrbljansko prelo su se sastali u Subotici.

 

 

Okupilo se skoro 300 Vrbljanaca i njihovih prijatelja. Kako nam je rekao predsjednik Udruženja Vrbljanaca MO Subotica Draženko Tomić, pored Vrbljanaca i Vrbljanki ugostili su i Slavonce, Banijce, Baranjce, Kordunaše i Ličane… Dalmatince, prijatelje iz Hercegovine i Crne Gore.

– Mnogo prijatelja imamo u Subotici. Ljudi koji su iz Prijepolja, Priboja, prijatelji iz Crne Gore išli su sa mnom u Vrbljane da vide naše selo – rekao je Tomić.

Pored toga što se vole okupljati i družiti, vole i da pomažu.

– Prošle godine smo odnijeli laptop u ime MO Subotica. Poklonili smo ga seoskoj školi koju pohađa oko 15 učenika. Pored laptopa smo donirali i lopte, a potrudićemo se da u narednom periodu uredimo i učionicu u kojoj borave. Stolice i klupe su iz perioda još dok sam ja išao u školu. Za nekoliko dana bi trebalo da odem u Vrbljane i tada planiram da odnesem komplet trenerki za djecu iz Gornjih i Donjih Vrbljana, uzrasta do petog razreda. Na trenerkama će biti ispisano Vrbljani.

 

Iz razgovora sa Draženkom Tomićem mogli smo da se uvjerimo koliko Vrbljanci vole svoje selo.

– Volimo mobu, nekada u Temerinu kada bi neko gradio kuću, svi bi se okupili i pomagali. Volimo naše selo, volimo se međusobno i pomažemo jedni druge. Trudimo se da svaki slobodan trenutak iskoristimo i odemo do zavičaja, pogotovo za Petrovdanske i Gospojinske dane.

Veselje je trajalo do ranih jutarnjih časova, svi su bli zahvalni što su ih članovi Udruženja Vrbljanaca MO Subotica okupili i s ne strpljenjem očekuju sljedeće Vrbljansko veče.

Predsjednik Udruženja Vrbljani sa sjedištem u Temerinu je Dušan Đurđević, predsjednik Upravnog odbora Dragan Kojić . Pored MO Subotica postoje odbori i u Novom Sadu, Crvenki, Gakovu, Beogradu i Banjaluci i Vrbljanima.

Goste su zabavljali Nenad i Ilija, kao i Mile i Dule.

Tokom večeri izvučeni su i dobitnici bogatih nagrada na tomboli.

Predsjednik Udruženja je naglasio da zasluge za ovako uspješno veče ne pripadaju samo njemu, već i njegovim saradnicima, zemljacima iz Udruženja, između ostalih  Stojanki Prici, Ili Despotoviću, Ljubiši Tomišiću i Lazaru Zeliću.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Foto: Blagoje Acan

 

Nema komentara

Napišite komentar