ВСНМ града Пакраца обележио празник Мале Госпојине

У присуству више од четиристо гостију, како из Пакраца и околине тако и из других делова Хрватске, Србије те Босне и Херцеговине Веће српске националне мањине Пакраца прославило је своју крсну славу Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину.

На овој свечаности било је званица и из српских институција у Загребу и Вуковару, а већници и њихови гости окупили су се у пакрачком КТЦ-у где је крсна слава пакрачког ВСНМ-а обележена и свечано прослављена по дванаести пут.

Чин освећења и ломљења славског колача предводио је пакрачки парох Ђорђе Теодоровић, а након тога се прешло на онај официјелни део који је започео интонирањем химни Републике Хрватске и Републике Србије.

Госте је први поздравио председник пакрачког СНВ-а Милан Козловић који је посебне поздраве упутио конзулу Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару Људмили Остојић и председнику српског народног већа Борису Милошевићу.

О раду пакрачког ВСНМ-а у протеклој години говорио је председник Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и заменик градоначелнице Пакраца из редова српске националне мањине Никола Ивановић који је у свом говору посебно нагласио да Срби неће одустати од политичке борбе за своја права, за право на бољи живот српске заједнице.

– Данас када прослављамо овај празник не можемо да се не присетимо наше вишевековне историје и постојања на овом простору, наше воље да се окупљамо у нашим храмовима и саборујемо на ова празник. Традиција прославе Мале Госпојине датира из времена епископа Софронија Подгоричанина, који је столовао у Пакрацу од 1705. до 1710. године. Истини за вољу, мало је традиција оволико дугих у нашем окружењу, традиција дужих од 300 година. Упркос свим искушењима кроз која смо пролазили и пролазимо, ми се и даље држимо наше вишевековне традиције и славићемо још 300 година – рекао је Ивановић.

 

„Пакрачки ВСНМ је био и остаће  отворен за сарадњу са свима“


У наставку свог обраћања Ивановић је присутне упознао са активностима пакрачког ВСНМ-а између две славе.

– У протеклих годину дана провели смо изборе за већа српске националне мањине, радили смо са децом и трудили се да онима којима је потребна помоћ помогнемо колико можемо. Значајну подршку обезбедили смо за наше пољопривреднике и занатлије, организовали смо едукативне излете за децу српске заједнице, која су тако путовала у Бања Луку и Београд, а ту треба поменути и прославе верских слава. Помаци које остварујемо јесу спори, али су ипак видљиви, нарочито у обнови комуналне инфраструктуре села претежно насељеним српским становништвом. Похвалио бих пројекат „Зажели“ кроз који су добрим делом покривена сва села насељена нашом заједницом и захваљујући ком су многе жене нашле запослење као и „Сајам Славонски бановац“ на ком се успешно, самосталним штандом, представила и наша српска мањина и овом приликом вас позивам да тај штанд посетите и у склопу овогодишњег сајма. Поменуо бих и то да је захваљујући нашим напорима и напорима Удружења антифашиста, споменик НОБ-у „Рањени борац“, рестаурисан и заштићен средствима Министарства културе и самог града, остао у центру Пакраца – рекао је у свом обраћању Ивановић и нарочито похвалио и захвалио се на сарадњи Већу српске националне мањине Загреба, које је у више наврата пружало материјалну помоћ, посебно истакнувши помоћ у недавној куповини куће у центру Пакраца која ће служити потребама српске заједнице.

Завршавајући свој извештај Ивановић је нагласио да су припадници српске заједнице Града Пакраца увек били отворени за сарадњу са свима и да ће тако остати и надаље.

 

Мала Госпојина


Рођење Пресвете Богородице је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије. Овај празник спада у ред највећих црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила ћерку Марију, по благослову Божијем. Овај дан празнује се као Мала Госпојина или Мала Богородица. Сваке године обележава се 21. септембра.

Преузто са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар