Zahvalni kralju graditelju puta: Dani sećanja na srpske junake i rodoljube u Beranama

Manifestacija postala prepoznatljivija mnogo dalje od Crne Gore. Vasojevići jedini obnovili spomenik Karađorđeviću.

SRPSKA narodna odbrana Vasojevića i Limske doline iz Berana nastavlja tradiciju, tako da će i ove godine biti održani “Dani sećanja na srpske junake i dobrovoljce (1912-1918)”. Manifestacija koja je postala prepoznatljivija mnogo dalje od Crne Gore, biće otvorena obeležavanjem jubileja – 90 godina od izgradnje puta Berane – Bijelo Polje, čiju gradnju je Vasojevićima, prilikom posete ovom kraju 1925. godine, obećao, a potom i finansirao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Vasojevići su mu, gore na Tifranu, pored trase puta iznad klisure kojom sada ide magistrala ka jugu Crne Gore, odnosno ka Srbiji i Kosmetu, u znak zahvalnosti, podigli spomenik na kome je uklesano: Za vreme vladavine NJ. v. kralja Srba, Hrvata i Slovenaca Aleksandra Prvog Karađorđevića, sagrađen je ovaj put Bijelo Polje – Berane od 1. juna do 15. septembra 1929.

– Vasojevići su jedini u Crnoj Gori obnovili spomenik kralju Aleksandru – kaže istoričar Goran Kiković. – Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918., njihovih potomaka i poštovalaca je 2006. godine obnovilo spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću (1888-1934) u Tifranskoj klisuri, kod Donjeg Zaostra, na starom putu Berane

– Bijelo Polje. Kralj Aleksandar I je put uradio 1929. i srpski narod Vasojevića mu je u znak zahvalnosti iste godine podigao spomenik. Kralj je u Beranama sagradio i Dom trezvenosti, zgradu Opštine, školu na Trepči i put do Peći – kaže Kiković.

POREKLO

PRILIKOM te istorijske, ispostaviće se, i jedine posete srpskog kralja Crnoj Gori do danas, isticano je sa radošću i ponosom poreklo Karađorđevića iz Vasojevića. Zanimljivo je da je na primedbu jednog uglednog domaćina “da Vasojevići nemaju poslanika u skupštini Jugoslavije”, kralj odgovorio rečima: “Šta će vama poslanici, vi imate kralja!” – kaže Kiković, i ističe da je kralj cenio Vasojeviće i njihov doprinos u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.

Preuzeto sa: Novosti

Nema komentara

Napišite komentar