Zavičajni dani na Gubinskoj parohiji

U srpskom selu Gubin u opštini Livno, Zavičajno udruženje ”Ognjište” organizovalo je trodnevnu manifestaciju ”Zavičajni dani na Gubinskoj parohiji”. Manifestacija koja je okupila oko 800 Srba iz ovog kraja koji su raseljeni po celom svetu održana je od 29.08. do 31.08.2019. godine. Tom prilikom organizovano je više sportskih i kulturnih događaja. Cilj je bio očuvanje tradicije, ali i način da se zavičaj sačuva od zaborava.

”Ovo je manifestacija koja okuplja ljude koji su se vratili u zavičaj i one koji svake godine dolaze u zavičaj kako bi negovali tradiciju i svojim potomcima pokazali odakle su im korjeni”, rekao je član Udruženje ”Ognjište” Lazo Pajčin. Pajčin je istakao da Srbi u Livnu žive veoma teško, te da su posebno zapostavljeni u Livanjskom polju i nikome ne pripadaju.

”Srpska sela u Livanjskom polju su zaboravljena od svijeta, a malobrojni povratnici preživljavaju. Zdravstvena zaštita je loša, putevi su uništeni i nedovršeni, koristi se voda iz bunara, a Srbi kupuju hranu u pokretnim prodavnicama”. Pajčin je dodao da je cilj manifestacije ”Zavičajni dani na Gubinskoj parohiji” i da privuče one koji na neki način mogu pomoći povratnicima u ovom kraju da im stvore uslove za život dostojan čovjeka.

Prvog dana organizovana je centralna manifestacija, a sve je počelo molitvom u Crkvi Uspenja presvete Bogodorice u Gubinu. Potom je sledio kulturno-umetnički program gde je nastupio AKUD ”Mira Lukač” iz Drvara i pesnik Ilija Injac. Potom je nastupilo obraćanje zvanica, a zatim ručak i narodno veselje. Tokom dana organizovana je i akcija prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju konaka. Drugog dana manifestacije organizovan je izglet na Troglav, a trećeg dana udruženje je organizovalo zavičajnu olimpijadu kojoj je prisustvovalo oko 150 ljudi. Održavala su se takmičenja u navlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, malom fudbalu i balotanju. Posebnu pažnju privukli su najmlađi čiji roditelji potiču iz tih krajeva.

Prvog dana manifestaciji su prisustvovali direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine Duško Ćutilo, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije u Vladi Republike Srpske Dragan Štrbac, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša i načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, kao i pomoćnik načelnika opštine Drvar Dragoljub Bjeljac. Takođe, program su uveličali srpski ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, zatim delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća i docent doktor Nikica Grubor. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici sela Prijani kod Glamoča sa kojima se selo Gubin pobratimilo. U narodnom veselju učestvovali su Krajišnici Nedeljko i Dragan, grupa ”Grmeč Božo i Repa” i grupa ”Gubin”. Manifestaciju je podržala Radio televizija Republike Srpske, Novinska agencija Srna, kao i Radio Drvar. Finansijsku podršku dalo je Šumsko gazdinstvo Klekovača Potoci Istočni Drvar i srpski ministar u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta.

Svi prisutni su otvoreno pokazivali oduševljenje samim programom.

”Tokom trajanja manifestacije sve je izgledalo kao prije 25 godina, odnosno prije rata, zbog ljudi koji su tu bili”, rekao je član udruženja ”Ognjište” Obrad Vukovljak.

Pre rata u sedam sela gubinske parohije bilo je 600 domaćinstava, a danas je obnovljeno samo tridesetak kuća srpskih povratnika. U Gubinu je u toku gradnja crkveno-narodnog konaka pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, za koji je tokom manifestacije takođe prikupljan novac. Srpski povratnici u Livanjsko polje, kao i oni koji žive daleko od zavičaja ističu važnost podrške Republike Srpske i Republike Srbije i nadaju se boljim vremenima za srpski narod u ovom delu Bosne i Hercegovine.

Jedan od organizatora manifestacije bila je Jelena Dešić, novinarka iz Drvara koja pomaže ostanak i povratak Srba u zavičaj. Jelena je istakla da poruka koja je ovom manifestacijom poslata je ta da će Srbi ispod krajiškog neba zauvek biti na svojim ognjištima i da će zajedničkim i jedinstvenim radom i okupljanjem raditi na jačanju naših odnosa i borbe za opstanak i ostanak na ovim prostorima.

”Mi smo prostor koji je vjekovima sklon ratovima, iseljavanju i protjerivanju, ali uvjek smo se vraćali i nismo dali da nam neko uzme ono što je naše”, rekla je Jelena koja se vratila odakle je otišla 1995. godine u koloni koja je krenula iz Kninske krajine.

Novinar Srpskog kola

                                                                                                          Dragana Šipovac

Nema komentara

Napišite komentar