Zavičajno druženje Divoseljana u Beogradu

U Beogradu je 21.septembra 2019.godine održano tradicionalno zavičajno druženje Divoseljana prigodom hramovne slave Divosela – Male Gospojine. Malu Gospojinu slavili su Divoseljani od naseljavanja u ove krajeve, okupljali rodbinu i prijatelje, „držali goste“, išli crkvi, momci i djevojke išli na zagledačinu, družili se sa svojim prijateljima i poznanicima iz okolnih sela, natjecali se u sportskim – borilačkim vještinama, igrali kolo…

To je dio tradicije srpskog naroda Divosela, za koju se uvijek znalo reći da je bolje „da nestane selo, nego običaj“. Ovu tradiciju nastavili su i danas slaviti Divoseljani, ma gdje se oni nalazili, raseljeni po čitavom svijetu.

Na tradicionalnom druženju u Beogradu, okupilo se pedesetak Divoseljana i potomaka, koji su nastavili tradiciju svojih korijena. Prisutne je pozdravio i prigodnim riječima se obratio prof. Mile Rajčević, koji je u svojoj prigodnoj besjedi govorio o istoriji Divosela, jednom naprednom selu u kome poslije 1900. godine nije bilo nepismenih, selu antifašističke tradicije, solunskih dobrovoljaca, boraca NOR-a, narodnih heroja, bogate kulturne i sportske tradicije, selo intelektualaca, sportaša…Nažalost, danas je Divoselo pusto, sve je etnički očišćeno u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995.godine. Ono što je započeo Pavelić i NDH 1941.godine, nastavio je Franjo Tuđman 1991.godine i potpuno etnički očistio srpska sela: Divoselo, Čitluk, Počitelj…Svi kulturno – istorijski i antifašistički spomenici su porušeni, stambeni i gospodarski objekti, infrastruktura, nema tragova života. Danas, kada čovjek dođe u Divoselo, ima osjećaj da je došao u prostor u kome je vrijeme već odavno stalo. U selo više ne stižu pisma, niti ih ko šalje, niti ih ima ko da primi.

Uz srdačna nostalgična sjećanja, zavičajne pjesme, ponosni na svoj zavičaj, druženje je potrajalo do kasnih noćnih sati.

 

Mile Rajčević,prof.

Nema komentara

Napišite komentar