Zavičajno udruženje „Ćiro“ Drvar –Lička Kaldrma, obilježilo slavu Pokrov Presvete Bogorodice

„Nismo slučujno izabrali da slava našeg udruženja bude Pokrov Presvete Bogorodice jer je to slava i naših sela: Ličkog Tiškovca, Ličke Kaldrme, Zavlake i Ševine Poljane. Želimo i na ovaj način da poštujemo tradiciju svojih baka i djedova,  roditelja, a želimo da sve to prenosimo našoj djeci, da znaju ko su im bili preci. Oni su vijekovima uspjeli sačuvati naša ognjišta, našu zemlju, a mi smo zavičaj napustitli gotovo preko noći da ne bismo doživjeli pogrom, kao onaj iz 1941. godine“, rekao je, za „Srpsko kolo“, Željko Bursać,  predsjednik udruženja, neposredno pred početak slavlja.  

U restoranu „Velebit“ u Zemun Polju, članovi i prijatelji ZUG „Ćiro“ Drvar –Lička Kaldrma, okupili su se kako bi na prigodan način obilježili slavu udruženja. Prije svečanog dijela, prisutnima su se obratili predsjednik udruženja Željko Bursać i predsjednik Izvršnog odbora Sreten Rodić.

Rodić se zahvalio svim prisutnima što su se odazvali pozivu, članovima je poželio srećnu slavu, a svim prisutnim da ovo veče prođe u dobrom druženju i prijatnoj atmosferi.

Bursać je podsjetio da je krajem 2013. godine, nekoliko entuzijasta sa tromeđe Bosne, Like i Dalmacije, došlo na ideju da,  kako bi sačuvali običaje, tradiciju i identitet naroda sa tog područja, u Beogradu osnuju zavičajno udruženje. Imenovan je i inicijativni odbor u kome je pored Bursaća i Rodića, bilo još osam članova među kojima Milorad Ćalić, Milan Desnica, Mirko Rađenović, Lazo Grubišić, Nikola Bursać i drugi.  Rečeno- učinjeno, i ZUG „ Ćiro“  zaživio je 2014. godine, a prvi promoter udruženja, onda i sada, bila je muška pjevačka grupa istog imena.

„Grupa je učestvovala širom Srbije, Hrvatske i BiH, oplemenivši svojom pjesmom mnoge kulturno – sportske manifestacije kao što su Lička olimpijada u Apatinu, Krajiški otkos u Busijama, Kosidba na Rajcu, obilježavanje ustanka 27. jula u Srbu, Sijelo tromeđe u Strmici, na otvaranju spomenika Golubu Babiću na Crnim potocima u Drenovcu, na svečanosti obilježavanja 100 godina rezervnih oficira Srbije. Učestvovali smo na mnogim promocijama krajiških književnika od kojih bih izdvojio dva posljednja. Predstavljanju knjige Slobodana Prtine „Donji Štrpci, nekad i sad“, u parohijskom domu u Batajnici, i promociji 13 knjiga /naslova prof. Božidara Bože Majstorovića (rođenog u Kestenovcu u Lici) u  klubu „Tesla“, rekao je Bursać, dodajući i zavidan nastup ove grupe u Plandištu na festivalu “Krajiški biseri”.

TEKST I FOTOGRAFIJE: Željko ĐEKIĆ

This is box title

LIČKI VIŠEBOJ NAŠ PONOS


Značajan doprinos u radu na sportskom polju imaju članovi udruženja „Ćiro“ koji su od osnivanja Ličkog višeboja u Srbu njegovi učesnici.

„Zahvaljujem se svim ljudima koji čuvaju običaje i tradicije narodnih viteških igara koje se svake godine održavaju u Srbu, pod nazivom Lički višeboj. Posebno smo ponosni na to što smo ove godine osvojili treće mjesto ispred opštinskih središta kao što su Korenica, Knin i Gračac. Nadam se da će to biti podsticaj i nekim drugim sredinama kao što su Tiškovac, Zaklopača, Kunovac, Suvaja, Plavno, Strmica i mnoga druga mjesta, da se pojave u Srbu i odmjere snage na Ličkom višeboju. Sjećajući se njegovih početaka, a jedan sam od onih koji je od prvog dana tu već 11 godina, za uspješnost i postojanje ove manifestacije zahvalio bih se i Rajku Kesiću, Veljku Žigiću i Miodragu Linti koji su na samom početku pomogli da se on pokrene, a što je važno istaći, pomažu i sada“, posebno se osvrnuo na još jedan vid djelovanja „Ćire“, njegov predsjednik Željko Bursać.

Nema komentara

Napišite komentar