Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ na sajmu knjiga

Na ovogodišnjem međunarodnom Sajmu knjiga, održanom od 5 – 11. marta u Novom Sadu, u okviru manifestacije Sveslovenski dani kulture, predstavljen je 10. marta i rad Zavičajnog udruženja Sava Mrkalj.

Tokom dvočasovnog predstavljanja, predsjednica udruženja, Zorica Vlajinić, upoznala je prisutne sa ciljevima i zadacima koji su definisani Statutom udruženja, kao i sa dosadašnjim aktivnostima. Naglasila je da udruženje postoji od 2017. godine i da je tokom kratkog postojanja održalo više aktivnosti, sa ciljem očuvanja kulture i tradicije Srba iz regiona. Posebno je istakla projekat pod nazivom Godina Save Mrkalja, koji je realizovan prošle godine u spomen na Savu Mrkalja, velikog reformatora srpske azbuke, povodom 235 godina od rođenja i 185 godina od njegove smrti.

Tokom realizacije tog projekta održane su različite aktivnosti čiji je cilj bio upoznavanje sa likom i djelom jednog od najumnijih ljudi našeg naroda, velikog reformatora srpskog jezika, Save Mrkalja. Među najznačajnije rezultate projekta Godina Save Mrkalja ubraja se štampanje dvije knjige, objavljivanje feljtona o Savi Mrkalju u pet nastavaka u novinama Srpsko kolo i održavanje tribine pod nazivom Oluja u srpskoj književnosti, u Kulturnom centru Grada Novog Sada.

Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“, u saradnji sa Savezom Srba iz regiona, već nekoliko godina organizuje i Festival folklora koji se održava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Osnovni cilj Festivala je prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pjesme i plesa. Festival je od izuzetnog značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa, kako Srba iz regiona, tako i Srba u Srbiji.

U prvom dijelu predstavljanja udruženja na sajmu knjiga, publici je prezentovana knjiga pjesama Boška Bućana Ispod pepela, koja je promovisana u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i o kojoj je, tom prilikom, veoma nadahnuto govorio književnik Đorđe Nešić. Knjiga je podijeljena u dva veća ciklusa. Prvi ciklus čine duhovne religiozne pjesme, a drugi pjesme inspirisane kordunaškim zavičajem.

U drugom dijelu programa predstavljena je knjiga Pjesme Save Mrkalja, koju je za štampu priredio prof. emeritus Dušan Ivanić, a u kojoj se nalazi ukupan pjesnički opus Save Mrkalja. Pjesme Save Mrkalja prvo je zasebno izdanje cjelokupnog pjesničkog djela znamenitog srpskog filologa, autora pjesama izuzetne, antologijske vrijednosti.

Uvaženi gost, prof. dr Dušan Ivanić, vrlo je nadahnuto predstavio knjigu, dočaravši nam bogatstvo raznovrsnosti Mrkaljevog opusa. Savu Mrkalja, prema riječima Dušana Ivanića, karakteriše izuzetna samosvjest, brižljivost i osjetljivost koja se ogleda kroz formu, stih, ritam, leksiku i slikovitost. Čitajući pjesme Mati i kći, Kod čaša puni veselja, Starac, i Gdi je radost? priređivač je kroz primjere pokazao izrazitu tematsku, žanrovsku i stilsko-retoričku heterogenost ukupnog pjesničkog opusa Save Mrkalja.

Publika je na sajmu knjiga sa velikim interesovanjem pratila predstavljanje jednog mladog udruženja, koje je za kratko vrijeme postojanja uspjelo da realizuje veoma značajne i zapažene aktivnosti, čiji rad i kvalitet su prepoznali i Grad Novi Sad, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, koji su podržali realizovane projekte.

SNJEŽANA STANIŠIĆ
Foto: Dara Čude

Nema komentara

Napišite komentar