Zavičajno veče Durmitoraca

Zavičajno veče Durmitoraca održano u Beogradu

Zavičajno veče Durmitoraca održano je 17. novembra 2018. godine u pozorištu Pinokio u Beogradu. Durmitorci su u Beogradu osnovali svoje Udruženje 1939. godine pod nazivom Udruženje Durmitoraca u Beogradu. Prvi predsjednik Udruženja je bio Mile Mikić diplomirani pravnik iz Uskoka. Nažalost, kada je počeo Drugi svjetski rat Udruženje je prestalo sa radom, a obnovljeno je ponovo nakon 54 godine – aprila 1992. godine. Njegovo ponovno osnivanje inicirao je Savo Mikić. Prvi sastanak Durmitoraca održan je 24.oktobra 1992. godine u hotelu Mladost u Beogradu.

Durmitorske opštine su Žabalj, Šavnik i Plužine. Svake godine Udruženje organizuje manifestaciju Dani Durmitora u Beogradu. U sklopu te manifestacije Durmitorci su se okupili 17.11.2018. u Pozorištu Pinokio gdje je održan kulturno- umjetnički program, a druženje su nastavili, u restoranu Gril na Novom Beogradu gdje je goste zabavljao Dejan Jeknić.

Veče je zdravicom otvorio mladi Đorđe Vajagić.

Kako protokol nalaže gostima se prvo obratio domaćin, predsjednik Udruženja Durmitoraca u Beogradu Mirčeta Jokanović.

– Ove godine smo riješili da veče posvetimo najmlađim generacijama. Da ih upoznamo sa našim običajima i tradicijom, da počnemo ostvarivati svoj cilj, a to je uzajamno upoznavanje i jačanje veza –

Među gostima iz Crne Gore bio je i Jugoslav Jakić, predsjednik Skupštine opštine Šavnik, koji je napomenuo da su durmitorske opštine već dugi niz godina u lošem ekonomskog stanju i da stagniraju što se razvoja tiče.

– Nove generacije su riješene da daju pun doprinos da se prefiks najnerazvijeniji briše ispred naših opština. Često nam postavljaju pitanje šta nas ovdje zadržava, a to je ljubav prema zavičaju – rekao je Jugoslav Jakić i dodao kako se u Beogradu osjeća kao u svom gradu zbog svojih Durmitoraca koji žive u njemu.

Petar Mitić, predsjednik Skupštine opštine Plužine, je na početku svog obraćanja istakao da je prvi put na manifestaciji Dani Durmitora u Beogradu.

– Ovakve skupove trebamo da koristimo, da se upoznajemo, družimo, pomažemo jedni drugima – rekao je Petar Matić i naglasio da svoj kraj treba predstavljati sa ponosom u cijelom svijetu.

Veselin Vukićević, predsjednik opštine Žabljak ,se zahvalio Durmitorcima što promovišu svoj zavičaj u Beogradu.

– Uvjeren sam da ova dobra atmosfera biće samo novim vidovima saradnje i prijateljstva obogaćena. Neka tako bude na svakom mjestu na kojem se nađemo, i u Beogradu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku – rekao je Veselin Vukićević.

Nakon uvodnih riječi domaćina i njegovih gostiju iz Crne Gore, Kvartet Brdarić predstavlja svoj prvi album etno pjesama sa numerama – Proniče momče kroz selo , Oj Milane rosna travo, Ja u bašti, a Mile mi veli.

Pjesme o običajima izvodile su dvije zavičajne grupe Durmitor, muška pod upravom Milana Kovačevića i ženska pod upravom Marije Sandić, i guslar Batrić Jokanović Ej da zapjeva i zagusla Piva koz vjekove

Milica Bešić je recitovala stihove Radovana Bećirovića iz pjesme Stare Crnogorke, dok je poznati i priznati dramski umjetnik Aleksandar Dunić čitao stihove Zlatka Miloševog Živkovića Majka od kamena. Staša Koprivica pjevala je numeru Udade se Jagoda, da vidimo kako.Najmlađi ansambl KUD-a iz Plužina izveo je koreografije pod nazivom Igre iz Pčinja i Igre iz stare Crne Gore.

Na kraju manifestacije Staša Koprivica je otpjevala prigodnu pjesmu Durmitore, a svi učesnici su joj se pridružili na bini, od strane publike ispraćeni su gromkim aplauzom.

Organizatori su se zahvalili direktoru Parka prirode Piva, Slobodanu Deliću na svesrdnoj podršci. Prikazan je i dio filma o razvoju Žabljaka, a cijeli film se može pogledati na sajtu Udruženja Durmitoraca u Beogradu.

Voditelji programa Miljana Vojvodić i Miljan Ćeranić bili su na visini zadatka.

Druženje Durmitoraca nastavljeno je u restoranu Gril na Novom Beogradu.

U slopu Dana Durmitora održan je i skup posvećen Mili Mikiću prvom predjsedniku Durmitoraca u Beogradu 11.11. 2018. u pozorištu Slavija, dok je naučno predavanje organizovano 18.11.2018. u Srednjoj turističkoj školi na Novom Beogradu. Tema je bila PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE – Zaštita novih tehničkih rješenja patentom. Gost predavač je bio prof. dr Obrad Čabarkapa.

Ono što bi Udruženje Durmitoraca trenutno najviše obradovalo je da dobiju svoje prostorije koje bi im svakako olakšale rad. To bi bilo mjesto na kojem bi se okupljali, družili, jedni drugima pomagali u ostvarivanju zajedničkih planova i čuvali uspomene na zavičaj.

Novinar Srpskog Kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar