АКТУЕЛНО:

15 ГОДИНА ОД СМРТИ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА Од Газиместана до Хага: Да ли је Милошевић био историјска грешка или је сачувао Србе?

На данашњи дан пре 15 година преминуо је Слободан Милошевић.

Бивши председник СР Југославије умро је од инфаркта у притворској јединици у Шевенингену, а касније је сахрањен у дворишту породичне куће пошто тадашње власти нису дозволиле да се сахрани уз све државне почасти.

ПОЛИТИЧКИ УСПОН

Слободан Милошевић је био лидер Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије.

Камен међаш Милошевићеве каријере од којег је почела његова, више од деценије дуга владавина, јесте говор 28. јуна 1989. на Газиместану, на прослави 600 година Косовске битке којој је присуствовало око милион људи.

Убрзо је уследио распад СФРЈ, прво кратки словеначки рат, па два разорна у Хрватској и БиХ, и на крају сукоб на Косову и НАТО бомбардовање СР Југославије.

Десетогодишња владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

После победе ДОС на изборима 24. септембра 2000. године, СПС и њен лидер су, не желећи да признају изборни пораз, изазвали постизборну кризу која је запретила грађанским сукобом у Србији.

Криза је окончана 5. октобра, после масовних демонстрација широм Србије, које су кулминирале у Београду испред тадашње Скупштине СР Југославије.

ХАПШЕЊЕ И СПРОВОЂЕНЕ У ХАГ

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја, непуних шест месеци пошто је окончана његова владавина.

Влада Зорана Ђинђића изручила га је Хагу 28. јуна 2001. године, где му је суђено за ратне злочине у бившој Југославији.

https://youtu.be/JGSK5ZqFtVk

Милошевић је одведен је у Хаг у строго поверљивој акцији, за коју је знао мали број људи. Изручење Милошевића Хагу је изазвало политичке сукобе и напетости у Србији, а тако је Демократска странка постала једина партија која је председника своје земље ухапсила и једноставно предала Хагу.

– Знате ли да је данас Видовдан – овим речима се председник СРЈ Слободан Милошевић обратио полицајцима који су га послали у Хашки трибунал са лисицама на рукама.

Милошевићева супруга Мирјана Марковић напустила је земљу 23. фебруара 2003. године, док је њихов син Марко отишао одмах пошто је Милошевић 5. октобра 2000. године био принуђен да призна пораз на изборима за председника СР Југославије.

Мирјана Марковић умрла је 14. априла 2019. године у Русији, а сахрањена је поред Милошевића, у дворишту куће у Пожаревцу.

ПОСЛЕДИЦЕ

Историчари и аналитичари нису баш у потпуности сложни око природе владавине Слободана Милошевића.

Једни сматрају да су изолација и сукоб са читавим светом удаљили Србију и тадашњу Југославију од главних светских политичких, економских и технолошких процеса, што је довело до великог заостајања у односу на највеће западне силе.

Са друге стране, постоје и она мишљења која сматрају да је Милошевићева политика била изнуђена како би се сачувао територијални интегритет земље. Они сматрају да Милошевић у тадашњим политичким околностима није имао другог избора до конфротације са читавим светом како би заштитио српски народ.

Свакако, и након 15 година остају бројна питања на које српско друштво мора одговорити како би се одредило коначно место и природа владавине Слободана Милошевића.

Извор: Ало

Нема коментара

Напишите коментар