АКТУЕЛНО:

Одржано 13. Банијско прело у Суботици

У ресторану Спартак у суботу 28. јануара одржано је 13. Банијско прело. У препуној сала више од 350 Банијаца и пријатеља донирало је средства за обнову Храма Светог Спиридона у Петрињи и на тај начин прикупљено је 4 100 евра.

Госте је у име Удружења поздравио предсједник Чедомир Пађен и пожелио свима угодно дружење, не кријући задовољство великим одзивом Банијаца и њиховим пријатељима.

Да ово вече протекне у најбољем реду поред Пађена побринуо се и предсједник Управног одбора Удружења Банија Жељко Тинтор који је за Српско коло рекао да је изузетно задовољан великим бројем гостију, поготово јер је прело хуманитарног карактера.

На самом почетку гости су могли да уживају у традиционалној пјесми и игри, те су наступали Женска пјевачка група ЗУ Банија — Соколице, КУД Младост, Мушка пјевачка група Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, и најмлађи, дјечја пјевачка група Соколице.

Парох петрињски Саша Умићевић указао је на податак да је Храм у Петрињи чак три пута изграђиван и три пута уништаван увијек дијелећи судбину свог народа.

— Од изградње Храма 1785. године Петриња представља духовно и административно сједиште петрињске парохије која се простире на подручју четири општине, а то су Петриња, Сисак, Суња и Мајур. Посјећујем приближно 600 домова у којима живи око 2000 православних Срба. И поред те чињенице град Петриња посљедње три деценије представља једно од ријетких сједишта на подручју Епархије горњокарловачке који није имао свој централни храм. Зато је наша потребна за храмом била насушна — поручио је свештеник Умићевић.

На петрињској парохији вјерни народ је у претходних 250 година изградио чак 21 храм у којима су се у близини Божјој могли молити, кајати, завјетовати и снажижити за живот.

— Нажалост, с времена на вријеме наступала су мрачна времена када се свјетлост тешко пробијала до залеђених срца људи. Током ратних страхота Другог свјетског рата и рата деведесетих година број од 21 храма смањен је на свега пет храмова. Иако се и тих пет храмова налазило у тешком стању, ми смо ипак посљедњих 30 година службу Божју вршили. То значи да је у посљедња два рата потпуно уништено, или тешко оштећено чак 16 храмова на једној парохији.

Уништени или оштећени храмови су у Петрињи, Глинској Пољани, Доњој Бачуги, Јабуковцу, Тремушњаку, Мачковом Селу, Великом Шушњару, Великој Градуси, Старом Селу, Кињачкој, Крњачама, Четвртковцу, Брђанима, Свињици и Јошавици.

У преосталих 5 храмова у којима су до 2020. вршена богослужења су Храм Светог оца Николаја у Петрињи, Храм Светог пророка Илије у Глини, Храм Светих апостола у Малој Паукови, Храм Светог Георгија у Брђанима и Храм Свете Петке у Свињици који су махом Срби из Америке обновили до 2013. године

— Међутим, услијед разорног земљотреса који је погодио подручје читаве Баније, ми смо остали без још четири цркве. Што значи да је од некадашње 21 цркве остала само дрвена капелица Светог Георгија у Брђанима. Ова капелица нам је била и једино мјесто гдје смо се од страха од земљотреса могли сабирати на светим богослужењима.

И поред свих ових тешких околности богослужбени континуитет у Петрињи као сједишту парохије нису прекидали већ су богослужења од априла до децембра 2021. вршили у љетњој кухињи изнајмљене приватне куће, док су крштења и вјенчања обављали на ливади испред поменуте куће.

— Захваљујући помоћи Покрајинске владе Војводине и Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Владе Републике Србије и прилозима вјерног народа убрзо смо покрили кров, чиме су се стекли услови на даљем раду на унутрашњем уређењу. На храмовну славу 25. децембра 2021. служили смо прву свету литургију под сводовима новог храма. Од тог дана имамо своју богомољу, и ми припадници Српске православне црквене заједнице постали смо дио тековине савременог друштва.

Наравно много још тога мора да се уради на храму, па се отац Саша Умићевић узда у помоћ вјерног народа.

Представник града Суботице Срђан Самарџић каже да му је велико задовољство што присуствује Прелу.

— Свако прело је фестивал културе, традиције, обичаја. Из сваког такта, из сваког стиха, пјесме игре, из сваке шаре народне ношње проговарају наши стари и преносе нам оно што је њихово завештање. Суботица је богатство традиције и културе, мозаик различитости која је обогаћена вашом традицијом са Баније — рекао је Самарџија пожеливши присутнима добро здравље и још много година заједничких дружења.

Из Хрватске је дошла дожупанка Сисачко-мословачке жупаније Мирјана Олуић која је први пут у Суботици.

— Сви ви у себи носите сјећања на Банију, Банију која је још увијек лијепа у свим својим прирoдним љепотама. Међутим, оно што није добро на Банији јесте чињеница да је данас Банија један опустошени крај са много проблема. Није се опоравила још ни од посљедњег рата, а већ ју је задесио катастрофални потрес. По попису становништва, Банија је један девастиран крај. Све смо старији и све нас мање има.

Олуићева је нагласила да Банијци своју љубав према Банији изражавају кроз очување традиције, али и кроз хуманитарни карактер овог Банијског прела.

— Као неко ко долази са Баније неизмјерно вам се на томе захваљујем.

Директор Покрајинског фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац који је похвалио организаторе на дивно организованој вечери.

— Дивно вас је видјети окупљене у оволиком броју. Овом приликом вас позивам да 12. фебруара дођете на Сајам завичаја. Знам да имате шта да покажете и нама и Новосађанима и чекамо вас објеручке.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је да су Крајишници доживјели велику трагедију, али нису клонули духом.

— Наставили су да се жестоко боре у новом завичају како би обезбиједили себи и својим потомцима егзистенцију. При томе нису заборавили своје обичаје, традицију и културу што доказује Банијско прело и низ манифестација широм Србије.

Линта наглашава да је прошло више од 20 година од рата у Хрватској а бројни проблеми избјеглих нису ријешени. Од Србије прогнани очекују да се коначно ријеши стамбено питање свих породица који су подстанари, да се свим припадницима полиције и Војске РСК призна ратни стаж за читаво вријеме у двоструком трајању, да се покрене суштински дијалог са Загребом о рјешавању имовинских, стечених и многих других проблема, да се активније ради на процесу обнове порушених српских кућа на Банији, које су страдале у земљотресу. Мора се започети активна борба за истину о карактеру ратова на простору бивше Југославије и да се изгради Меморијални центар српских жртава деведесетих година.

Прелу су присуствовали и секретар за културу града Суботице Јасмина Стевановић , директор Тржнице Суботица Бранислав Јока, директор Слободне зоне Суботица Саша Граовац, и Илија Маравић.

Прије почетка вечере молитву је изговорио протојереј-ставрофор Драган Стокин.

Поред добре музике за коју су се побринули Момо и Додир, као и Џими Станић организатори су организовали и богату томболу. Неке од главних награда су биле веш машина спонзора Славише Јујића, телевизор и бицикл од ЗУ Банија Суботица, апарат за варење поклонила је фирма МИДМАС из Бачке Тополе, туристичко путовање у Сарајево Суботица транс, Шунка МИС ПАН прерада меса, Благоје Ацан поклања путовање на Плитвичка језера на 7 дана, и још бројне награде…

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар