АКТУЕЛНО:

Ноћ српског културног наслеђа са Николом Јокићем у Кливленду

Српски народни савез, најстарије српско добротворно друштво у Америци (1901), организовало је ноћ српског културног наслеђа на утакмици између Денвер Нагетса и Каваљирса у Кливленду у држави Охају 7. марта. Ова ноћ је била посвећена српском репрезентативцу и кошаркашу Денвер Нагетса, Николи Јокићу.

На утакмицу је дошло преко 600 српских навијача из држава Охајо, Пенсилванија, Мичиген и Илиноиса који су носили шалове украшени српском заставом и грбом. Јокић се поздравио са навијачима, а пре свега са најмлађим члановима српске фолклорне групе „Морава“ из Кливленда који су носили натпис „Не дамо светиње“ у знак подршке одбрани српских светиња у братској Црној Гори. Стадион се орио повицима „Никола, Никола“ и „Србија, Србија.“ Пре почетка утакмице многобројни чланови српског фолклорног друштва „Морава“ су преплавили терен изводећи традиционалне српске фоклорне игре. Фолклорна група „Морава“ је показала сву раскош и богатство српског културног наслеђа што је америчка публика наградила громогласним аплаузом. Пре почетка утакмице интонирана је америчка химна. Америчку заставу су носили чланови српске фоклорне група „Морава.“ Овим чином српска дијаспора у Америци је показала оданост својој новој домовини као и пријатељство српског и америчког народа. Иако је Денвер Нагетс изгубио утакмицу у завршници, то није имало великог утицаја на Јокића нити на српске навијаче. Као што је Јокић нагласио да је сутра већ нова утакмица: „Идемо даље.“

Након утакмице Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза из Питсбурга, поставио је Јокићу неколико питања за „Американски Србобран.“ Од предсетавника Српског народног савеза Јокић је добио издање „Американског Србобрана“ и филм „Теслин народ“ у режији Жељка Мирковића који је посвећен Србима у Америци. Јокић је са одушевљењем прихватио поклон и дубоко се захвалио.

Преузето са: dijaspora.gov.rs
Нема коментара

Напишите коментар