АКТУЕЛНО:

Другачији Божић

За разлику од досадашњих прослава Божића с препуним црквама, овогодишњи је другачији, јер су протуепидемиолошке мјере ограничиле број вјерника, али свечана атмосфера и позивања на мир и љубав нису изостали.

Божићну литургију у загребачком саборном храму Преображења Господњег служио је митрополит загребачко љубљански Порфирије, уз саслужење свештенства епархије и том приликом позвао присутне на сједињење с Богом и међу собом.

– Успоставља се нераскидиво органско јединство између питања ко је створио свет и који је смисао постојања људског рода. Ми смо оптерећени егоизмом и потребом да увек приказујемо себе другачијима него што јесмо, као и потребом да поробљавамо друге. Господ долази у наш свет скромно, не да би нас фасцинирао светлошћу сцена овог света, него да би нам тихо из дубина нашег бића и срца говорио како би укинуо дистанцу која постоји између њега као творца и људи као творевина – рекао је митрополит.

– У делићу секунде долази решење за све наше недоумице – стећи мир у себи, а онда ће хиљаде наћи мир око тебе, да сви једно буду. Читав људски род суочен је са чињеницом да пандемија и потреси не виде разлику међу људима, не познају ко ком народу припада, да ли је богат или сиромашан. Пошаст било које врсте не бира; она узима људске животе, убија сваког ко јој се нађе на путу. Ми људи смо једини који могу стварати различитости – једини смо вирус и једини потрес јер уносимо дисхармонију у оно што је хармонично. Огрешили смо се о Бога јер смо се одвојили од њега, грешимо у односу на природу и стварамо непрестане поларизације. „Ми“смо добри и фини, а „ви“ сте по свему црни и лоши, а поларизујући се оправдавамо зло које наносимо „вама“, од чега користи имају креатори тих поларизација, а штете имамо сви ми – указао је Порфирије.

Протојереј ставрофор Душко Спасојевић прочитао је Божићну посланицу СПЦ-а у којој су архијереји, на челу с вршиоцем дужности патријарха митрополитом дабробосанским Хризостомом, позвали вјернике да се придржавају мјера у борби против короне, наводећи да тиме не показују одсуство вере, већ поштују светињу живота. Здравствени радници названи су дјецом Божјом, јер се несебично жртвују лијечећи обољеле.

„Љубав новорођенога Богомладенца подсећа нас и позива да у овим данима великих искушења заблагодаримо лекарима и свом медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота. На овај начин, кроз своју несебичну жртву, они показују да су заиста деца Божја, спремна да чују и изврше реч Христову да нема веће љубави од ове да ко живот свој положи за ближње своје“, наводи се у посланици.

Вјерници и сви људи позвани су да „у овим данима, тешким за свеколики род људски, чувају своје здравље и свој живот, као и да чувају друге на начин како то препоручују здравствене службе земаља у којима живи наш народ, широм света. Тако чинећи, не показујете одсуство вере или маловерје већ сведочите да поштујете светињу живота, да волите ближње и да љубите Господа“.

„Позивом на мир започињемо и служење свете Литургије. А мир је, драга наша браћо и сестре, стање срца и душе. Јеванђелски, Христов мир, како су то многи посведочили, препознали смо у животу и делима блажене успомене патријарха Иринеја, као и у животима митрополита Амфилохија и владике Милутина, који су се 2020. преселили у Царство небеско. У свести лјуди и у памћењу Цркве они ће остати запамћени као лјуди мира и добре волје, навели су архијереји.

„Порука данашњег празника Рођења Сина Божјег обавезује и нас да свуда око себе градимо мир. Сви ми знамо шта то значи када се немир усели у срце, када немир паралише разум, када човек почне да бежи од других и да се затвара у своју крхку тврђаву, изгублјен и немоћан за свако добро дело и сусрет са другим. Ми се данас, свакако не случајно, поздравлјамо са: Мир Божји, Христос се роди! Не тражимо колеблјиви, срачунати, често двосмислени лјудски мир, већ мир Христов који нас мири са Богом Оцем и једне са другима, мир у савести, оно истинско осећање пуноће као испуњење волје Божје. Насупрот томе, немир који захвата данашње лјуде последица је духовне празнине и живота лишеног радости Божје близине“, наглашавају архијереји.

СПЦ је у посланици поручио да је и овог Божића заједно са браћом и сестрама на Косову и Метохији, „у колевци нашег народа“. Србима широм свијета поручено је да чувају своју православну вјеру, свој језик и своје писмо, ма на ком континенту и у којој земљи живио.

„Сећамо и свих неволјника и страдалника, свих лјуди којима је учињена било каква неправда, а посебно оних којих су у овим тешким данима услед последица опаке болести остали без својих милих и драгих. Нјима пружамо речи утехе коју налазимо у Господу Исусу Христу, чије Рођење прославлјамо“, наглашено је у посланици.

Предсједник Милановић честитао Божић

Предсједник Хрватске Зоран Милановић је у сриједу, на Бадњи дан, честитао Божић свим грађанима који га славе према јулијанском календару те позвао на солидарност према људима страдалима у катастрофалном потресу.

„Свим грађанкама и грађанима Републике Хрватске који најрадоснији кршћански благдан славе према јулијанском календару желим сретан Божић. Тај велики благдан, који вјернике позива на обитељско окупљање и блискост с ближњима, сви ове године дочекују у тешким временима, а најтеже је нашим суграђанима у потресом погођеним мјестима и градовима на Банији“, написао је Милановић.

Честитао и Пленковић…

Предсједник Владе Андреј Пленковић честитао је Божић уз жељу да благдан Христовог рођења прославе у духу заједништва и солидарности, у мислима на ближње, обитељ и пријатеље, премда традиционални благдански обичаји дружења тренутно нису могући.

„Оснажени божићним духом мира, радости и међусобне толеранције помагат ћемо нашим суграђанима, особито оним најугроженијима који су остали без својих домова и без цркава да што прије обнове свој разрушени крај. У име Владе и особно, од срца вам желим сретан и благословљен Божић. Мир Божји, Христос се роди!“, приопћила је у уторак Владина Служба за односе с јавношћу.

… и Јандроковић

Предсједник Хрватскога сабора Гордан Јандроковић такођер је упутио је честитку вјерницима који славе Божић по јулијанском календару.

„Свим вјерницама и вјерницима који Божић славе по јулијанском календару, уз поздрав ‘Мир Божји, Христос се роди’, упућујем срдачне честитке у име Хрватскога сабора и особно. Нека мир и радост Божића уђе у свако срце и сваки дом и обдари Вас топлином, љубављу и заједништвом међу људима. Окупљени у кругу својих обитељи, прославите овај радосни благдан у миру и благостању“, навео је у честитци предсједник Хрватског сабора Јандроковић.

Додао је да је иза нас изазовна година, „зато не смијемо заборавити све оне којима је тешко и којима је наша подршка толико потребна. Солидарност, толеранцију и доброту пренесимо на своје ближње како бисмо, испуњени радошћу Кристова рођења, донијели оптимизам и наду у боље сутра.“

Честитке од вуковарског жупана, па и Пенаве

Жупан Вуковарско-сријемске жупаније Божо Галић упутио је честитку становницима који данас славе Божић уз жеље да им Божић подари мир, љубав, снагу, вјеру и наду.

„Нека радост и свјетлост Божића свима подари много здравља, радости, међусобне толеранције и разумијевања. Мир Божји, Христос се роди!“, наводи се у честитци жупана Галића .

Грађанима Вуковара православне вјере, Божић је честитао и градоначелник Иван Пенава.

„Нека Вам овај благдан испуни срца вјером, миром и добротом, а вриједности Божића нека у Ваше домове унесе обиље топлине, наде, заједништва и љубави“, поручио је градоначелник Пенава.

Бозанић: Јача нас близина Божића

Загребачки надбискупски кардинал Јосип Бозанић упутио је митрополиту Порфирију и свим православним вјерницима честитку за Божић с нагласком на актуалне проблеме с којима се носи Хрватска.

„Бременитост времена у којем нам је дано живјети, усред пандемије коронавируса и потреса, са свим ограничењима и неизвјесностима, јача нас близина Божића. Као баштиници вјере у Исуса Криста радујемо се што је и ово наше вријеме благословљено Божјом присутношћу.

Вама, Вашем свећенству, монаштву и православним вјерницима у Хрватској желим сретан Божић, рођење нашега Спаситеља Исусу Криста и благословљену нову 2021. годину, испуњену Божјим благословом и божићном надом!”, поручио је кардинал Бозанић.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар