АКТУЕЛНО:

ПОРОДИЦЕ ОГОРЧЕНЕ ЈЕР ЗА ЖРТВЕ „БЉЕСКА“ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије поручила је поводом 26 година од акције „Бљесак“ у Западној Славонији у којој је убијено или нестало 283 Срба, углавном цивила, да су породице огорчене јер за масовне и организоване злочине још нико није одговарао, те траже привођење правди.

„Најенергичније захтевамо да надлежни органи Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у Западној Славонији“, саопштено је из Координације.

Умјесто што више од 20 година хрватски државни врх сваке године слави акцију „Бљесак“, цивилизацијска и правна обавеза је да осуде злочине који су почињени, те упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди.

„Без тога и без јасног суочавања са прошлошћу, није могуће успоставити иоле нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа“, поручено је из Координације.

Са жаљењем је констатовано да су идеологија и дух усташког поздрава „За дом спремни“ још живи у Хрватској, захваљујући и неспремности власти да се са њом обрачуна.

„Та идеологија убила је многе цивиле у `Бљеску`, међу којима и 22 српска цивила у селу Медари“, подсјетили су из Координације и указали да власт у Хрватској до данас одбија да ексхумира позната гробна мјеста у којима се налазе посмртни остаци српских жртава упркос бројним јавним обећањима највиших званичника Хрватске.

Наглашено је да се таква нецивилизована пракса, којом се породицама жртава не дозвољава да макар достојно сахране посмртне остатке својих мртвих, не може ничим оправдати.

„Истрајавање у томе да се мртви Срби не ексхумирају не може сакрити и умањити злочине над Србима нити довести до тога да се они забораве, као што ни прослављање акције `Бљесак` и величање злочинаца не може довести до њиховог аболирања и преко потребног помирења“, поручено је из Координације.

Данас се навршило 26 година од када су оружане снаге Хрватске у акцији „Бљесак“ са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН, протјерали 15.000 Срба, док је 283 убијено или се води као нестало, међу којима 56 жена и осморо дјеце.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар