У Београду одата почаст страдалима у операцији „Бљесак“

Поводом акције „Бљесак“ у којој је пре 26 година у Западној Славонији страдао велики број српских цивила, а око 15.000 Срба је напустило то подручје, данас су удружења избеглих и расељених из Хрватске у Ташмајданском парку у Београду положили венце и одали почаст страдалима.

На данашњи дан 1995. године започета је хрватска војна акција „Бљесак“ – офанзива хрватских снага на подручје Западне Славоније које је тада било у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН-а.

Током дводневне операције започете око пет сати ујутру артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска је преузела контролу над тим подручјем.

Председник Удружења „Завичај“ Ненад Абрамовић истакао је да је за само 36 сати протерано више од 15.000, а да је међу несталима 57 жена и осморо деце.

„Последица акције је било комплетно етничко чишћење српског народа из Западне Славоније које је почело 1991. године акцијом ‘Откос’ у којој је протерано око 4.000 Срба“, казао је Абрамовић новинарима у Ташмајданском парку новинарима где је на споменик страдалим Србима у ратовима деведесетих положио венац.

Према његовим речима, потребно је сећати се тих догађаја и млађим генерацијама пренети истину о страдању српског народа јер ако се то не чини, злочин ће се поновити.

Поздравио је што држава Србија последњих неколико година доста улаже у културу сећања и то што су се Срби окренули себи.

„Ако сами себе заборавимо, други нас неће подржати“, казао је Абрамовић и навео да ће та удружења наставити да обележавају страдања српског народа, за која каже да их је у 20. веку било превише.

Испред Јединице за специјалне операције „Црвене беретке“ Милорад Муникравић каже да је „Бљесак“ била терористичка акција којом је Хрватска уз помоћ НАТО-а напала заштићену зону УН и починила, истиче, језив злочин.

„Тада су страдали многи цивили јер су они били циљ напада“, казао је Муникравић.

Председник Удружења бораца Крајине Милан Гаћеша оценио је да је то била усташка акција и навео да је прошло много година, а да се нажалост и даље прича иста прича.

Међутим, примећује да је добро што се сваке године обележава како би народ знао шта се дешавало и зашто су Срби протерани из Западне Славоније.

„Протерани смо само зато што смо Срби „, додао је Гаћеша.

Председник Академије РАС Алек Рачић навео је да је акција „Бљесак“ наставак геноцида у Хрватској над српским народом из Другог светског рата.

„Те ствари не смеју да се заборављају, потребно је више догађаја у току године који ће подсећати на усташки геноцид. Потребно је све злочине у Хрватској над српским, јеврејским, ромским народом испитати до краја да би се успоставили историјски односи какви треба да буду“, казао је Рачић.

Према његовим речима, да је филм „Дара из Јасеновца“ снимљен 1992. године можда не би било пада Крајине.

Због ратних злочина почињених у акцијама „Бљесак“ и „Олуја“, Хашки трибунал припремао је оптужницу против некадашњег председника Хрватске Фрања Туђмана који је умро 1999. године, а саслушано је и више хрватских официра осумњичених за злочине против којих нису подигнуте оптужнице.

Пред судовима у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини, против припадника хрватских снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине у тој акцији, који су и даље у преткривичној фази.

Извор: РТВ

Нема коментара

Напишите коментар