Подићи споменик убијеној дјеци Козаре

Удружење логораша Другог свјетског рата из Бањалуке залаже се да на подручју Козаре буде подигнуто централно спомен-обиљежје у знак сјећања на 11.700 убијене српске дјеце са Козаре у Другом свјетском рату, изјавила је предсједник овог Удружења Добрила Кукољ.

„Удружење апелује да власти Републике Српске и ресорно министарство покрену иницијативу да на платоу Козаре буде подигнут централни споменик убијеној дјеци са Козаре“, рекла је Кукољева Срни.

Она је поручила да се више никоме никада у свијету не смију поновити зло и стравични злочини које су усташе починиле за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ у Другом свјетском рату над Србима, Јеврејима и Ромима.

„Не смије се више никада десити да се ножевима и маљевима убијају невина дјеца, нити људи било које вјероисповијести и расе“, истакла је Кукољева.

Она сматра да би млади у школама требало много више да се упознају о злочинима почињеним над Србима за вријеме НДХ, као и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Она је најавила да ће делегација Удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке у суботу, 8. јуна, присуствовати служењу парастоса и манифестацији „Школски спомен-час“ код споменика „Рањена птица“ у Горњим Подградцима.

Добрила Кукољ, која је преживјела страхоте Јасеновца, каже да „Рањена птица“ треба да буде опомена да се никад не понови голгота коју су доживјели становници Козаре.

Споменик „Рањена птица“ направљен је 1983. године од старог оружја сакупљеног на Козари, а израдио га је скулптор Tоне Светина.

Претпоставља се да је у збјеговима са Козаре у јулу 1942. године отјерано око 80.000 становника, међу којима је било више од 25.000 дјеце.

Преузето са: СРНА

Коментари
  • MOJI POTKOZARCI KAKO SU NASTRADALI U DRUGOM SVETSKOM RATU .UVEK SU BILI NAJBOLJI BORCI U SVIM DOSADASNJIM RATOVIMA,PA I OVIM RATNIM DESAVANJIMA DEVEDESETI GODINA.UVEK PONOSNI SRBI I NE SAMO DA SE PONOSI NJIHOVOM PATRIJOTIZMU SRBI SA POTKOZARJA VEC CEO SRBSKI NAROD,JER SU I UCESNICI RATOVA U SRBIJI.MISLIM DA MALO SRBA IZ SRBIJE ZNA DA KOZARSKA DUBICA OD ZAVRSETKA RATA1945.GOD.NIJE 17 GODINA NIJE IMALA REGRUTA DA POSALJE U VOJSKU.A I OVAJ RAT DEVEDESETI NIJE PO BORCE POTKOZARJA PROSAO BEZ VELIKI ZRTAVA.NAZALOST.ALI POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA SU BAR TKOJI SU PREZIVELI KOZARU DOBILI NESTO OD DRZAVE,A I ZA PORODICE POGINULI BORACA NJIHOVA DECA UNUCADI NISU ZABORAVLJENI GRADILO SE RADILO SE I SOLIDNO ZIVELO.A SADA STA SU PORODICE POGINULI I RANJENI DOBILI POSLE RATA.DA MI DRUG TKOJI JE TESKO RANJEN A VODIO SE KAO PRIPADNIK VOJSKE JUGOSLAVIJE CEO RAT.DOBIJE PENZIJU 75.EVR.MES.ILI OKO 150.MAR.MISLIM DA SVE NAS TKOJI SMO TAKO PROSLI SA ZAHVALNICOM TAKO MALE PENZIJE NAJVECA SRAMOTA NE ZA REP.SRBSKU VEC SRBIJU,TKOJA JE RAZDELELA SRBIN IZ HRV.SRBIN IZ BH.I SRBIN IZ SRBIJE.SVI SRBSKE PATRIJOTE.A SVI IH ZABORAVILI,PA IM DALI TAKO VISOKE PENZIJE.SRBIJO ZAPITAJ SE STA JA TREBAM DA KAZEM SVOME DETETU, UNUKU,DALI JE SVE OVO VREDELO STO SMO CINILI ZA SVOJU SRBIJU.I MNOGI NEK SE ZAPITAJU OD POLITICAR STO MLADI ODLAZE VAN SRBIJE. MI RODITELJI,, DEDE SMO IM PRIMER STA JE NAJBOLJE ZA NJIH.DOZVOLILI STE RATNIM PROFITERIMA TAKOZVANIM TAJKUNIMA TKOJE JE SRBIJA STVORILA I NESMEJU IM NISTA KAO PRIM.GOSPODJICE CECE.UKRADES 8 MIL.MAR.VRATIS 1.5.I ONA JE SRBSKA DIVA,A STA JOJ POK. MUZ OSTAVI.DA OD RATNOG PROFITERSTVA MOZE DA ZIVI PRA,PRA,PRA UNUCAD.A KOLIKO IH JOS IMA.JADNO ALI ISTINITO.MOJA SRBIJO.NEKOM RAT NEKOM BRAT.A VI NA VLASTI SVE ZNATE A NISTA NEPODUZIMATE.MOLITE BOGA DA NEBUDE RATA.JER NIKAD VISE NIKO BAR OD MOGA POREKLA NECE UZEZI PUSKU U RUKE ZA VAS GOSPODO U SRBI.

    четвртак, 06. јун 2019.

Напишите коментар