Обиљежено 27 година од злочина над српским цивилима у Ледићима, у Федерацији БиХ

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у селу Ледићи, у федералној општини Трново, данас је обиљежено 27 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила.

Парастос је служио парох трновски јереј Његослав Јелисић, у присуству чланова породица настрадалих и представника града Источно Сарајево, општина у саставу града и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након тога вијенце су положили Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске Мирослав Ћирић, делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, начелник општине Трново Драгослав Гаговић, делегација Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново, општинске Борачке организације Трново и Удружења грађана „Моје огњиште“ Трново.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Републике Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

За злочин у Ледићима још нико није правоснажно осуђен, а тренутно се пред Судом БиХ води поступак против Едхема Годињака кога као најодговорнијег, по командној одговорности, терете за злочине над Србима на подручју Трнова.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар