У Београду огранизовани концерт и изложба радова јасеновачких умјетника аматера

Умјетност Јасеновца

На помен ријечи Јасеновац сви одмах помислимо на ужасе логора. Удружење грађана Ивана у Галерији Гградско општини Врачар 29. маја 2019. године  организовало је изложбу радова јасеновачких умјетника аматера. Како би свима показали Јасеновац у другом свијетлу. Прије разгледања изложбе посјетиоци су могли чути неколико пјесама из Западне Славоније у извођењу пјевачке групе Смиљане Котур.

У оквиру изложбе су представљени радови Гордане Нешовић – слике на свили, Вељка Шестановића – слике у бакру, иконе Босиљке Чолак и одјевни предмети са локалним елементима дизајнера Момчила Ковачевића.

Гордана Нешовић је предсједница Удружења Ивана, а сви чланови Удружења као и Гордана су из Јасеновца.

– Представљамо се у изради старих заната, односно спој старог и новог. Имамо и огрлице од свиле, које су осликане, бакропис, иконопис и интарзију (украшавање производа столарске занатске умјетности уметањем орнамената од седефа, слонове кости, разнобојних комадића дрвета, метала) и зидне новине са сликама старог Јасеновца – рекла нам је Гордана и додала да иако су прошле године излагали у Обреновцу , ово је прва изложба Удружења под именом Ивана. Прошле године су били Етно удружење Мока из Обреновца.

Гордана се нада да ће оправдати повјерење Општине Врачар која им је уступила своје просторије за изложбу јер за њих још скоро нико не зна.

– Хтјели смо да се представимо са неком другом енергијом. Људи о Јасеновцу имају само једну визију, јер су чули о страшним ужасима из логора. Јасеновац је много више од тога. Кроз историју се развијао на три царства, на обали Саве и Уне гдје је била Француска, Турска и Аустроуграска империја па је то оставило трага на народу. Тако се провлачи тај неки артизам кроз занатство, пјесму, сликарство. Пуно наших житеља који су се раселили по свијету направило је многе подухвате.

Испред Општине Врачар присутне је поздравила Мирјана Митровић чланица вијећа и нагласила да ГО Врачар није само административни центар већ теже да то буде и мјесто окупљања, дружења и лијепих културних садржаја.

Мајка Гордане Нешовић, Смиљана Котур је снимила албум прије двије године под покровитељством Министарства за културу и информисање и Епархијом пакрачко- славонском заједно са дјевојкама из пјевчке групе Драгане Томић. Посјетиоци су уживали у њиховом извођењу и присјетили се старих славонских пјесама.

Интересантна је чињеница да дјевојке које пјевају са Смиљаном нису Славонке, али су са њом завољеле пјесме Западне Славоније.

Босиљка Чолак , чланица Удружења је говорила  о Јасеновцу.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар