Почело обиљежавање Дана Првог и Другог крајишког корпуса

У оквиру обиљежавања Дана Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/, у Цркви Светих великомученика јасеновачких у бањалучкој касарни „Козара“ данас је служен парастос погинулим борцима ВРС, након чега су положени вијенци на спомен-плочу.

Помен је служило свештенство Епархије бањалучке.

Вијенце спомен-плочу погинулим војницима Војске Републике Српске /ВРС/положили су изасланик предсједника Српске Милорад Којић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, те у име Владе Српске Мирослав Маричић.

На споменик су положени и вијенци делегације Борачке организације Републике Српске, команданта Првог и Другог крајишког корпуса, Tрећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Удружења пензионера ВРС, бањалучке Борачке организације, чланови породица погинулих припадника ВРС и бројни грађани.

Први крајишки корпус дао је огроман допринос стварању Републике Српске. Био је синоним за оперативну и борбену спремност и највећи оперативни састав ВРС, који је имао и највећу зону одговорности.

Овај корпус у рату је чинио 60 одсто ВРС, једно вријеме је имао више од 120.000 бораца, а држао је фронт од 1.260 километара.

Међу највећим операцијама у којима је учествовао била је „Коридор `92“, а у рату је погинуло од 5.000 до 6.000 бораца овог корпуса.

Други крајишки корпус имао је од 16.000 до 20.000 војника, од којих је погинуло више од 2.000 бораца.

Оба корпуса основана су у мају 1992. године.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар