Помен првим требињским жртвама усташког терора

У Саборном храму Светог преображења Господњег служен је парастос за невино пострадале Требињце – прве жртве усташког терора, који су убијени на данашњи дан 1941. године, као и невино страдале Требињце у периоду 1941-1945. године.

Истина је да су убијени били Срби, православни хришћани, што је био и основни разлог њиховог убијања, да су њихове убице биле усташе, дојучерашњи пријатељи и комшије, казао је Вујадин Вуковић, испред Удружења ЈВуО Требиње.

„Ово је било прво страдање цивила из Требиња и околине од усташке руке, након кога су услиједили злочини у Ластви, Зупцима, Придворцима, Поповом пољу и осталим стратиштима у околини Требиња. Наша обавеза је да се сјећамо свих невиних жртава и да на прави начин прикажемо то вријеме у слову историје и науке, а не искривљене слике неких појединаца и идеологија“, казао је Вуковић.

Јову Бегенишићу у јуну 1941. године су убијени дјед и два стица. Kаже да потомци невино страдалих жртава не смију да забораве на своје претке.

“Ми потомци страдалника из јуна 1941. године морамо коначно да дочекамо да се објелодане имена оних који су починили ове злочине“, казао је Бегенишић.

Трифко Пејановић, најстарији члан Удружења ЈВуО Требиње каже да Требиње заслужује спомен обиљежје погинулим борцима ЈВуО и невиним српским жртвама.

„У што краћем року треба да се направи тај споменик. У мојој породици убијени су ми дјед и његова три сина. Умрли су многи угледни Требињци чији су родитељи убијени, а њихови посмртни остаци никада нису пронађени. Сви су они убијени јер су били угледни људи“, казао је Пејановић.

На годишњицу страдања требињских Срба, прије годину дана постављен је камен темељац за споменик борцима ЈВуО и невиним цивилним жртвама Другог свјетског рата.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕ
Преузето са:
slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар