Помен за 45 српских бораца погинулих на Жепи

У Жепи код Хан Пијеска служен је парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежје са именима 45 српских бораца Војске Републике Српске које су прије 27 година припадници такозване Армије БиХ мучки убили из засједе.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, који је присуствовао помену, рекао је да се ових дана одаје пошта страдалима на великим стратиштима и погинулим српским борцима, те да је добро да народ долази у великом броју на ова мјеста како би отели од заборава жртве поднесене за Републику Српску.

„Добро је да гајимо сјећања на ове дане, иако је то тешко, али треба да памтимо да нам се зло више не понови“, изјавио је Драгичевић новинарима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је ово мјесто један од симбола српске наивности због вјере у дату ријеч тадашњих непријатеља да ће допустити да колона која је носила храну и воду за младе војнике на релеју Зловрх прође кроз територију на којој су живјели муслимани.

„То значи да су овдје плански напали на колону на терену на коме се тешко бранити и прећи из маршевске у борбену јединицу. Урађено је то циљано да нанесу што веће губитке српској јединици која долази са Пала и да се тако српској војсци пољуља морал, након чега би дошло много тога у питање“, навео је Савчић.

Организатор помена борцима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске убијеним 4. јуна 1992. године јесте Борачка организација општине Пале.

У Одбору борачких организација Сарајевско-романијске регије истичу да је овај догађај из 1992. године међу најмасовнијим страдањима припадника Сарајевско-романијског корпуса у одбрамбено-отаџбинском рату јер је из засједе нападнута колона са храном и водом за војнике који су обезбјеђивали репетитор на коти Зловрх, упркос ранијем договору о мирном проласку јединице до циља.

Међу погинулих 45 бораца, највећи број њих је са Пала и, када је ријеч о припадницима Војске Републике Српске, то је најтрагичнији догађај у новијој историји за ову општину.

Помену у Жепи присуствовали су изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић са сарадницима, представници општина и борачких организација Сарајевско-романијске регије, као и других организација проистеклих из минулог отаџбинског рата, чланови породица погинулих бораца, саборци, као и представници Српске православне цркве.

Обиљежавање 4. јуна, Дана страдања 45 припадника Војске Републике Српске у мјесту Жепа код Хан Пијеска уврштено је у календар обиљежавања значајних датума из ослободилачких ратова.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар