У Лијешћу служен помен за осморицу поинулих српских бораца

У Лијешћу код Брода данас је служен помен за осмам српских бораца погинулих на линији одбране српских села 2. маја 1992. године.

Помен је служен и вијенци су положени код спомен-обиљежја у порти Цркве Свете Тројице у Лијешћу.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је 2. мај један од најтужнијих дана у историји овог села, јер је заједно погинуло осам бораца у Колибама Доњим.

„То је био сами почетак рата. Нисмо тада ни слутили да нас чека још четири године борбе и неизвјесности. Нисмо ни слутили да ће послије овог трагичног догађаја погинути још више од 230 српских синова у Броду и страдати велики број цивилног становништва“, навео је Видић у обраћању присутнима.

Он је истакао да је обавеза свих његовање културе сјећање на погинуле, њихова неизмјерна дјела и заслуге за слободну Републику Српску и тековине одбрамбено-отаџбинског рата.

Видић је подсјетио да је страдање народа из Брода настављено и након маја 1992. године, да је српском становништво комплетно протјерано са вјековних огњишта, а њихове куће и имовина су спаљени и претворени у згаришта.

Након молитвеног помена, којег је служио свештеник лијешћанске парохије Јован Томић, вијенце на спомен-обиљежје положиле су породице погинулих бораца, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, делегације општинске и мјесних борачких организација, Организације за тражење несталих и други поштоваоци тековина одбрамбено-отаџбинског рата.

Сваке године, према међусобном договору и у сарадњи са Борачком организацијом, једна од породица осморице погинулих бораца буде домаћин парастоса, ове године то је била породица Грабовац.

Преузето са: СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар