АКТУЕЛНО:

Обиљежено 79 година од убиства 54 Срба у Бијелом Потоку

У знак сјећања на 54 српска цивила која су на Васкрс 1942. убиле усташе у бањалучком насељу Бијели Поток, данас су положени вијенци и служен је парастос невино страдалим жртвама међу којима је било жена и дјеце.

На Васкрс 1942. догодио се незапамћен злочин над Србима који су извршиле комшије Хрвати из бањалучког насеља Дебељаци, прича предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток Бранко Милинковић чији су чланови породице убијени у овом мјесту.

– Прво су дошли ту до Вујасиновића, њих су све без метка, маљем убили. Послије су убили и Богојевиће, а онда су дошли до мојих Милинковића њих је било 29 – рекао је Милинковић.

Ово је једно од неколико стратишта Срба на подручју Бањалуке из периода Другог свјетског рата.

– Ово је једно од мјеста гдје су невини људи страдали. Имамо једно такво и у Дебељацима, и то треба обиљежити и на Дракулићу – истакао је Горан Шљивар , Одјељење за борачко-инвалидску заштиту града Бањалука.

Сваке године, другог дана Васкрса, у Бијелом Потоку окупе се потомци жртава убијених у усташком покољу на Васкрс 5. априла 1942. године.

Усташе су тада мучки убиле 54 мјештанина Бијелог Потока, а највише су страдале породице Вујасиновић, Богојевић, Милинковић, Ћурлић и Адамовић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар