Обиљежено 28 година од убиства српских заробљеника из Дервенте

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница – Велика Сочаница – Дажница /Томасово брдо/, данас је обиљежено 28 година од погибије осам српских заробљеника из Дервенте који су изгубили живот док су копали ровове за потребе хрватских снага.

На копању ровова погинули су заробљеници Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић истиче да бившу заробљеници живе у нади да ће се нешто промијенити и да ће одговорни за злочине коначно одговарати код надлежних институција.

„Чињеница је да је ситуација за Србе што се тиче Суда и Тужилаштва БиХ јако лоша. Имате Дамира Липовца који је два човјека убио и осуђен је на седам година затвора, а да је којим случајем Србин починио, био би осуђен на 40 година. Надамо се да иза свих наших незадовољстава дође коначно дан да почне кажњавање злочинаца по командној одговорности и да извршиоци буду кажњени“, рекао је Кнежевић новинарима.

Кнежевић истиче да су логораши неколико пута слали дописе Тужилаштву у Добој и питали шта се чека са осумњиченима за злочине, што се не процесуирају, али да нису добили одговор.

Он је подсјетио да је 15 логораша на данашњи дан одведено да копају ровове на Томасовом брду, гдје је осам погинуло, а седам тешко рањено.

„Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су били раније формирани на подручју дервентске општине, гдје су стравично мучени и над њима су се иживљавали на разне начине“, рекао је Кнежевић.

Парастос је служен и за двојицу убијених заробљеника у бившем Дому ЈНА у Дервенти Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче која се налази на садашњем Центру за културу.

Славиша Ђураш син убијеног Благоја Ђураша истиче да је данашњи дан тежак због успомена на догађаје од прије 28 година, али и због чињенице да судски епилог није доживио завршницу.

„Имамо ситуацију да нико од команданата за логор у Дому ЈНА није одговарао, попут Жељка Пудића команданта војне полиције, затим Златка Мајића команданта 103. бригаде ХВО-а и то је велики проблем. Само извођењем одговорних пред лице правде можемо изњедрити генерације које ће схватити да се такви злочини не могу чинити“, каже Ђураш.

Он је нагласио да предмети у Тужилаштву и Суду БиХ стоје већ годину дана и да нема назнака да ће у скорије вријеме почети суђења.

„У Тужилаштву БиХ посљедњи је био предмет Азре Башић. Послије су обећали да ће ићи даље, али нема ништа. У Добоју дуже вријеме већ не иде ништа, задњи предмет је био случај Чавалић“, додао је Ђураш.

Вијенац испред спомен-плоче на Центру за културу положили су начелник општине Дервента Милорад Симић, делегација Удружења ратних заробљеника, Општинске Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и цивила, те делегације политичких партија.

Организатор обиљежавања је било Удружење заробљеника општине Дервента.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар