Служен помен придворачким жртвама

У Придворцима данас је служен помен за 13 Срба које су усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. године.

Члан Одбора за изградњу спомен-обиљежја придворачким мученицима Жељко Шакота рекао је да им је жеља да након скоро осам деценија напокон достојно сахране убијене и да то буде 6. октобра како је било и 1941. године.

„Жеља нам је да поворка са ковчезима крене из Саборне цркве одакле је пошла и тада и да се људи достојно сахране. Надам се да ће тај датум њиховог страдања бити уврштен и у званичан протокол општине. Радићемо на томе да се то сваке године обиљежава на прави начин“, рекао је Шакота, који је и потомак страдалог.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак рекао је да предузимају активности да би обезбиједили достојну сахрану жртава убијених на Придворачкој јами.

Он је подсјетио да су у јулу прошле године ексхумирани посмртни остаци жртава, узети узорци костију и зуба гдје је то било могуће, након чега је у Заводу за судску медицину Републике Српске у Бањалуци идентификована само Јово Маџар.

Бањак је навео да је несумњиво да се ради о придворачким жртвама пошто постоји читав низ извјештаја, чак и фотографије из времена када су сахрањени на локалитету Лединица, гдје се данас налази гробље у Подгливљу.

Он је додао да је након тога урађена и крипта у коју ће бити положени посмртни остаци, а у посљедњих неколико недјеља завршене су и двије верзије коначног рјешења изгледа гробнице која ће бити изграђена на мјесту гдје је сада само крипта.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.

Преузето са: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар