АКТУЕЛНО:

Малобројни преживјели логораши и данас свједоче о злочинима у логору Јасеновац

О страшним злочинима почињеним у логору Јасеновац и даље свједоче малобројни преживјели логораши.

Свако сјећање на монструозна убиства и мучења недужних, и данас им изазива бол.

Дaнашњем обиљежавању присуствовало је и више хиљада ученика основних и средњих школа из читаве Републике Српске.

Сваке године на Дан сјећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и НДХ у Доњој Градини је и Добрила Кукољ, једна од ријетких преживјелих која још свједочи том времену.

У злогласном Јасеновцу са породицом је завршила као десетогодишња дјевојчица.

У овом логору смрти страдао је 31 члан њене породице Батајић, чак шест њених укућана. Слике ужаса које је тамо доживјела, каже, и данас су јој пред очима.

Ни сама не зна како је успјела да се спаси.

– Прво што вам могу да кажем да сам ноћи и ноћи лудила, гледала како кољу, како жену набијају на колац и бацају у Саву, како купе дјецу која су била отрована, колима ујутро возе и бацају – прича Кукољ.

Да свирепост усташких џелата није имала границе, свједочи и Славко Милановић, који је у Јасеновац с мајком доведен као шестогодишњи дјечак. Каже да у злочиначком походу усташе нису бирале начин, мјесто ни вријеме за убијање недужних заточеника.

– Ако убија неког или га убоде ножем усташа, мајка ми на очи стави руку, да не видим. Да директно не видим, а мртве људе, жене, дјецу, то сам видио – испричао је Милановић.

Никада не смијемо да заборавимо оно што се дешавало у Јасеновцу, нити да дозволимо да се такво зло икада и игдје понови, поручили су преживјели логораши.

– Да се не води рат, да не буде рата, да сви људи живе у миру и слози, да не гледамо ни вјеру ни нацију, него да буде добро човјечанству – поручује Кукаљ.

– Послао бих поруку да се боримо сви заједно да се то никад не деси што се некада десило овдје на овом тлу, нажалост – додао је Милановић.

Данашњем обиљежавању присуствовали су ученици основних школа из свих крајева Српске. Након званичне церемоније обиљежавања, за њих је одржан пригодан историјски час.

– Наставнице су нам доста у школи причале о томе, како то не смије да се заборави, како је то најзначајније, најсветије мјесто и видјели смо плочице на којим пише колики су ти логори, гдје се налазе – навела је ученица Андреа Богдановић, ОШ „Свети Сава“ Љубиње.

– Не смијемо заброавити шта су усташе и фашисти чинили Србима, Јеврејима и Ромима – додала је Лара Олењук, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Србац.

Централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовало је око 30 хиљада грађана.

Многи аутобуси, због саобраћајног колапса, нису стигли на вријеме па су се ријеке људи пјешке запутиле ка Доњој Градини!

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар