Чувати сјећање на жртве усташког злочина у Шушњару код Санског Моста

На гробљу Шушњар у Санском Мосту данас је обиљежено 79 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених на том мјесту на Илиндан 1941. године.

Међу онима који сваке године долазе на ово стратиште је Веселин Лукић/ 82/ који се присјетио страдања оца Илије, стрица Јове и брата Бошка, тада осамнаестогодишњака чије се име, из њему непознатог разлога, не налази на спомен-плочи.

– Били су одведени и никада се нису вратили, остале су само жене у породици које су се бориле да осталу нејач отхране – испричао је Веселин.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар истакао је значај да се сјећање на жртве овог усташког злочина сачува путем  историјских чињеница о томе шта се овдје заиста догодило.

Он је подсјетио да су масовне егзекуције српског становништва на подручју Санском Моста почеле непосредно након окупације 1941. године, да су људи су убијани неселективно јер ту није било оружаног сукоба.

– Убијани су жене, дјеца, старци, одрасли мушкарци. За све ове људе који су убијени непосредно након рата говорило се да су жртве фашистичког терора. Али тачно се зна историјска чињеница, именом и презименом, ко их је убио, само зато што су били православне вјере – рекао је Станар.

Парастос страдалима на Шушњару и полагање вијенаца дио су манифестације која се организује поводом Дана и крсне славе општине Оштра Лука – Илиндана, али је ове године због епидемиолошке ситуације то било скромније.

Илинданске свечаности почеле су јутрос Светом литургијом у цркви Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, а потом настављене служењем парастоса за страдале на Шушњару.

Вијенци су положени и на спомен-обиљежја жртвама усташког терора на локалитетима Милин бирт и Клаоница, као и у Спомен соби у Оштрој Луци.

Умјесто традиционалног славског ручка обиљежавање Дана и славе општине завршено је освештањем славског колача и кољива у храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар