АКТУЕЛНО:

Линта: Антицивилизацијска одлука Хрватске да забрани Вучићу да посјети Јасеновац

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује антицивилизацијску одлуку Владе Хрватске да забрани Предсједнику Вучићу да посјети Спомен подручје Јасеновац и ода почаст српским жртвама геноцида. Наведена одлука јесте један од многих доказа да се Хрватска није суочила са својом мрачном прошлошћу, као и да  се плански затире сјећање на геноцид који је НДХ починила над српским народом. У већинском дијелу хрватске јавности усташе се сматрају  борцима за слободу и национално ослобођење а НДХ правом и истинском државом хрватског народа.  Хрватска академија наука и умјетности и многи други у Хрватској за највећу фабрику смрти на Балкану у Другом свјетском рату бесрамно користе израз „јасеновачки мит“.

Линта подсјећа да се српске жртве геноцида не само прећуткују већ се и радикално умањују што представља најдубље вријеђање њихових потомака и читавог српског народа. Многа стратишта на којима су масовно и системски мучени и убијани српски цивили нису на достојан начин обиљежена и заштићена, нити су њихови посмртни остаци ексхумирани и сахрањени у складу са обичајима. Представници хрватске власти на скуповима износе пронацистичке изјаве да не би било данашње Хрватске да није било 10. 4. 1941. године, што је датум када је основана геноцидна НДХ.

Линта сматра да Србија треба коначно да усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ и започне дипломатску и политичку борбу за међународно признање геноцида над Србима у НДХ. То, између осталог, подразумијева да Србија тражи да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у својим парламентима донесу резолуције којима се масовно истребљење Срба од стране усташког режима у НДХ признаје као геноцид.

Линта предлаже да се за Дан сећања на геноцид над Србима одреди Дан оснивања Независне Државе Хрватске – 10. април. Оснивањем НДХ започела је реализација дуго припреманог Плана истребљења и уништења српског народа на читавом подручју данашње Хрватске, БиХ и Срема све до Земуна с циљем стварања Велике Хрватске без Срба. Сваког 10. априла грађани Србије би двоминутним стајањем у тишини одали почаст српским жртвама у НДХ. Поред тога, у свим основним и средњим школама у Србији на тај дан треба организовати посебан школски час у циљу упознавања ученика с извршеним геноцидом над Србима у НДХ. Радио и телевизијске станице би сваког 10. априла емитовале програм посвећен сјећању на српске жртве геноцида.

У Београду, 17. јул 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар