Кордунаши из Канаде помажу фолклораше у Војнићу

Ансамбл народних игара и песама Пододбора Српског културног друштва „Просвјета“ из Војнића за своју богату активност може да захвали и донацијама које упућују Кордунаши и пријатељи из Канаде, Америке и других земаља.

Недавно је овом ансамблу Српско друштво „Кордун“ из Торонта уручио комплет од осам мушких и осам женских шумадијских ношњи.

Од оснивања 2004. године скоро сваке године упућујемо помоћ овом ансамблу. Деца су вредна, имају вољу, добро играју и заслужили су и много више од нас. Ако престану са радом онда ће се нестати и део наше кордунашке традиције и обичаја„, кажу Бранко и Љиља Шушњар из Киченера на чију иницијативу је прикупљана донација у Канади.

Брачни пар Шушњар је овом ансамблу, али и фудбалерима локаланог фудбалског клуба „Петрова Гора“ до сада даровала осам донација. Годишњи одмор и посету Кордуну планирају искључиво у време када се одржавају летњи концерт фолклора и забава фудбалског клуба.

Од прикупљене новчане донације и шумадијске ношње, биће сашивена и женска ношња „крајиште“ за игре из источне Србије. Прошле године је фолклорашима у Војнићу упућена и донација из Чикага намењена за шивење аутохтоне свечане кордунашке народне ношње.

Ансамбл народних игара Пододбора СКД „Просвјета“ из Војнића један је од активнијих српских фолклорних друштва у Хрватској и често наступа на свим важнијим догађајима које припрема српска заједница у Хрватској, као и на смотрама у Србији, Бугарској и многим другим земљама.

Преузето са: rts.rs
Извор: СВЕТОЗАР ДАНЧУО

Нема коментара

Напишите коментар