Линта: 30 година од злочина над Србима у селу Горња Јошаница код Фоче

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршилo 30 година од планског злочина у фочанском селу Горња Јошаница, удаљеном 17 километара од града. На Светог Николу – 19. децембра 1992. године  муслиманске снаге извршиле су напад на десетак засеока мјесне заједнице Горња Јошаница. Том приликом је свирепо убијено укупно 56 Срба, међу којима 21-а жена и троје деце. Многе жртве су ликвидиране након мучења и окрутног злостављања и одсјецањем дијелова тијела. Попаљене су куће и помоћни објекти.

Њихова једина кривица је била што су припадали српском народу и исповједали православну вјеру. Злочин је циљано и плански извршен баш на велики празник што је иначе током читавог трајања ратних сукоба била главна пракса муслиманске војске. Сви празници од Божића, Васкрса, Петровдана, Митровдана, Ђурђевдана, Видовдана па и Никољдана обиљежени су великим страдањем српског становништва у Босни и Херцеговини.

Линта истиче да породице највише боли то што ни готово након тридесет година још увек нико није одговарао за овај злочин. Иако су имена наредбодаваца и починаца одавно позната Тужилаштво БиХ  је недавно пустило на слободу шест ухапшених Бошњака који су осумњичени за злочин у Горњој Јошаници. У питању је један од многих доказа да је Тужилаштво БиХ у функцији оправдања лажног наратива да су Срби злочинци и Бошњаци жртве. Тужилаштво за ратне злочине у Београду има законску и цивилизацијску обавезу да покрене истрагу и подигне оптужницу за злочин над Србима у селу Горња Јошаница.

Национална је обавеза да ова и будуће генерације нашег народа у култури сјећања чувају од заборава сваку српску жртву.  Да бисмо системски његовали културу сјећања на српске жртве које су страдале током ратова деведесетих година прошлог вијека  потребно је основати Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије.

У Београду, 22. децембар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар