АКТУЕЛНО:

Линта: Билтен СНВ-а из Загреба потврђује да је темељ Хрватске мржња према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да годишњи билтен Српског народног вијећа (СНВ) из Загреба потврђује да је темељ Хрватске мржња према Србима. У наведеном билтену стоји, између осталог, податак да се број случајева мржње, физичких и вербалних напада на Србе, са 214 колико је забиљежено у 2020. повећао чак на 506 у 2021. години. Према Србима се не само изражава мржња него им се намеће колективна кривица за злочине у протеклом рату а истовремено се хрватски злочинци сматрају херојима и одају им се државне и друге почасти. Представници државне и локалне власти, већина политичких странака, новинари и јавне личности користе различите догађаје да Србе помињу у негативном контексту као агресоре, злочинце и слично.

Један од бројних доказа отвореног ширења мржње према Србима јесте повећање усташких и других србомрзачких графита у стотинама хрватских градова и мјеста. Графити се појављују на зградама, школама, вртићима, дјечјим игралиштима и многим другим мјестима. Важно је истаћи да су наведени графити толико раширени  да су постали дио хрватске свакодневице и хрватска дјеца се од малих ногу навикавају на такве антисрпске поруке. С друге стране државне и локалне власти толеришу постојање десетине хиљада србомрзачких графита и на тај начин шаљу антицивилизацијску поруку да се слажу са њиховим садржајем.

Линта наводи да су подаци из билтена СНВ-а један од доказа штетне и неразумне одлуке врха СДСС-а да потпредсједник Владе Хрватске из реда Срба Борис Милошевић оде 2020. године на обиљежавање злочиначке акције „Олуја“. Одлазак хрватског предсједника Зорана Милановића и министра хрватских ветерана Томислава Медведа у Груборе и хрватског премијера Андреја Пленковића у Вариводе 2020. године, поводом обиљежавања годишњица бруталног убијања српских цивила, био је тактички потез с циљем да Борис Милошевић својим скандалозним и срамним одласком у Книн призна да је злочиначка акција „Олуја“ била легална и легитимна.

Линта истиче да је главни разлог констатног ширења мржње и насиља према Србима чињеница да се Хрватска није суочила са својом усташком и злочиначком прошлошћу. Поред тога, у Хрватској доминира лажни мит  о Домовинском рату  према коме су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију а хрватски народ је тобоже водио ослободилачки и праведан рат.  Историјска је истина да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на Југославију и српски народ у Крајини и хрватским градовима с циљем стварања етнички чисте хрватске државе. Србија треба да води активну правну и дипломатску борбу за истину о почињеном геноциду над Србима у НДХ, карактеру рата деведесетих година прошлог вијека, страдању нашег народа, рехабилитацији и легализацији усташтва у Хрватској и тешком положају преосталих Срба.

У Београду, 9. април 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар