F - Kolinda 10

Линта: Грабар Китаровић у честитки поводом Дана антифашистичке борбе изнијела више неистина и увреда према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у честитки којом је грађанима Хрватске честитала Дан антифашистичке борбе, 22. јун, изнијела више неистина и увреда према Србима, што не представља никакво изненађење. Наиме, она је у честитки навела да је „својим судјеловањем на страни антихитлеровске коалиције хрватски народ, заједно са припадницима националних мањина, дао важан допринос побједи над фашизмом и нацизмом, а одлукама ЗАВНОХ-а постављен је темељ за проглашење Републике Хрватске независном државом, коју смо одбранили од великосрпске агресије у Домовинском рату“

Линта подсјећа Колинду Грабар Китаровић да је хрватски народ до краја 1943. године већински учествовао на страни злочиначке и фашистичке НДХ која је починила геноцид српским народом у складу са усташком доктрином да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити и трећину иселити. Линта жели упознати хрватску предсједницу са истраживањем професора на Филозофском факултету у Загребу јеврејског поријекла Иве Голдшајна да је у партизанским јединицама на подручју Хрватске крајем 1941. године било отприлике 77 посто Срба и 21,5 посто Хрвата. До септембра 1943. године удио Хрвата је порастао на 34 посто. Тек након капитулације Италије почео је масовнији прилив Хрвата у партизанске јединице јер се већ тада знао исход Другог свјетксог рата. Тек крајем рата припадници партизанских јединица на подручју Хрватске, према професору Голдшајну, били су 61 посто Хрвати, 29 посто Срби а остало су били припадници националних мањина.

Линта изражава жаљење јер Колинда Грабар Китаровић у честитки није навела неспорну чињеницу да је маја 1944. године у Топуском на Кордуну одржано Треће засједање ЗАВНОХ-а на коме je, између осталог, усвојена Декларација о основним правима грађана Демократске Хрватске. Наведеном декларацијом Срби у Хрватској су због своје бројности и огромног доприноса за антифашистичку борбу постали конституван народ заједно са Хрватима што значи да су били равноправни у сваком погледу. Након вишестраначких избора Хрватски сабор је крајем 1990. године донио Устав којим је Србима укинута конститутивност и сведени су на националну мањину. Такође, умјесто да хрватска предсједница у својој честитки јасно осуди чињеницу да су тзв. Божићним Уставом Срби били потпуно обесправљени јер им нису нису била гарантована чак ни мањинска права она их је прогласила агресорима. Поред тога, Колинда Грабар Китаровић је у честитки је изнијела увредљиву изјаву за Србе да се с пуним поштовањем треба односити према свим погинулим током Другог свјетског рата, што значи и према усташким злочинцима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар