Линта: Хрватска води специјални рат против крајишких Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјављује да Хрватска води специјални рат против крајишких Срба преко свог правосуђа пуних 27 година тј. од 1995. године до данас. Хрватска сталним покретањем кривичних поступака против припадника бивше ЈНА и Војске и полиције Републике Српске Крајине има за циљ за цементира етничко чишћење српског народа и потврди лажни мит о српској агресији. Државна тужилаштва у Загребу, Осијеку, Сплиту и Ријеци скоро сваки дан отварају истраге против Срба на основу изјаве било каквог свједока да је неко нешто урадио а затим у већини случајева подижу оптужнице.

Хрватски судови осумњиченима Србима за ратне злочине, на основу приједлога државних тужилаца,  одређују притвор и издају потјерницу тако што напишу да га нема на адреси посљедњег боравишта и да га због тога не могу саслушати.  Скандалозна је чињеница да је хрватским судовима за одређивање притвора Србима за ратне злочине  и издавање потјернице, као и за доношење осуђујуће пресуде, довољна изјава било каквог свједока да је неко нешто урадио. Дакле, не покушавају преко међународно-правне помоћи да пошаљу захјтев за његово саслушање. Из тог разлога крајишки Срби нису обавјештени да је против њих отворена истрага, одређен притвор и издана потјерница. Такође, Хрватски судови стално заказују нова рочишта и  расправе осумњиченим и оптуженим Србима било да су ухапшени на основу потјерница или се ради о суђењима у одсуству.

То потврђује више од 3700 кривичних поступака против Срба за ратне злочине, више од 2000 подигнутих оптужница и близу 700 пресуда које су најчешће засноване на претпоставкама, лажним доказима и лажним изјавама свједока оптужбе. Прије неколико дана Државно тужилаштво  у Сплиту подигно је још једну у низу оптужница овог пута против тројице држављана Србије (1966.,1964. и 1965.) због наводног ратног злочина против ратних заробљеника у Книну 1991. године. Овдје се не ради о освети због подигнуте оптужнице за злочин на Петровачкој цести већ о планским и политички мотивисаним активностима хрватских правосудних и полицијских органа

Линта истиче да је апсолутно јасно да Хрватска неће одустати од специјалног рата против припадника бивше ЈНА и Војске и полиције Републике Српске Крајине све док Србија не почне да гони кривне за ратне злочине против нашег народа. Надлежни полицијски и правосудни органи треба да активно раде на прикупљању доказа, као и да отварају истраге, подижу оптужнице и организују суђења у одсуству  за масовне и планске ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника на подручју данашње Хрватске.

У Београду, 04. септембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар