Линта: Помоћ од 60 евра дати и протјераним Србима са избјегличком картом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Влада донесе одлуку да и 26.000 грађана са избјегличком картом добије новчану помоћ у износу од 30 плус 30 евра. Ради се о протјераним Србима са подручја Хрватске и Федерације БиХ који  још увијек немају пребивалиште и личну карту него имају боравиште и избјегличку карту. Разлози су јер још увијек нису ријешили своја имовинска и друга питања у мјестима одакле су протјерани или немају регулисану здравствену заштиту на други начин. Због непосједовања личне карте немају право на наведену новчану помоћ од државе коју остварују сви пунољетни грађани.

Линта истиче да су наведена лица веома незадовољна и огорчена и осјећају се као грађани другог реда, понижено и дискриминисано јер испада да код њих нема негативних ефеката корона вируса. Протјерани Срби са избјелгичком картом нигдје не припадају, ни држави из које су протјерани, нити овој у којој деценијама живе и раде. Неприхватљиво је да Влада у овом случају не признаје избјегличку карту коју издаје Министарство унутрашњих послова а признаје се у скоро свим другим случајевима као идентификациони докуменат.

Линта подсјећа да наведена лица нису ни прошле године добила новчану помоћ у износу од 100 евра  у динарској противвриједности који су добили сви пунољетни грађани Србије. Он сматра да Влада мора коначно да пронађе начин да и лица са избјегличком картом буду обухваћена овом мјером, односно да и они добију државну помоћ у износу од 30 плус 30 евра, као и да им се накнадно исплати помоћ од 100 евра коју нису добили прошле године. Влада је јуче кренула са исплатом првих 30 евра грађанима који су се пријавили за помоћ

У Београду  13. мај 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар