државна институција

Линта: Потребна државна институција да систематски брине о Србима у региону

Линта је, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да је у Хрватској од доласка Фрање Туђмана на власт на сцени државни пројекат рехабилитације усташтва и усташке идеологије. На томе раде снажне институције као што су Католичка црква, ХДЗ и друге странке деснице, пола милиона хрватских ветерана и њихова удружења. Међу њима је и Хрватска радио-телевизија која промовише садржије чији је циљ ширење говора мржње према Србима. Хрватски политичари ријетко то осуђују а правосуђе и полиција не користе ионако благе мјере против говора мржње и насиља. Положај преосталих Срба у Хрватској је трагичан, указује Линта додајући да су Срби грађани другог реда. Њима се шаље страшна порука да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Коментаришући забрану академије поводом 100 година од уједињења Србије и Црне Горе у Пљевљима, Линта каже да је то скандалозна одлука за најстрожу осуду. Он је истакао да је у питању још један у низу догадаја који показује да црногорска власт крши људска и национална права Срба. Србија би требало да отвори дијалог са Србијом с циљем да се поправи положај Срба у Црној Гори и да се спречи дискриминација и асимилација.

Линта је нагласио да је, што се тиче региона, положај Срба у Мађарској и Румунији задовољавајући док у осталим државама постоји систематска дискриминација српског народа у већој или мањој мјери (Словенија, Хрватска, Федерација биХ, Црна Гора, македонија и Албанија).

Због тога је, према Линти, потребно да се питање Срба у региону дефинише као једно од државних и националних питања, као и да се оснује посебна државна институција која би се систематски и свакодневно бавила Србима у региону са циљем побољшања њиховог положаја.

Према Линти Србија би требало да снажније и више говори о примјерима кршења људских и националних права Срба у региону и да шаље извјештаје о томе свим значајним међународним организацијама, као што су Европски парламент, Европска комисија, Савјет Европе, ОСЦЕ, Уједињене нације и др.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар