Задарска кристална ноћ

Линта позива српско Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу против одговорних лица за Задарску кристалну ноћ и прогон и уништавање имовине задарских Срба током рата

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта још једном позива српско Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу против некадашњих челника Задра и задарске полиције и њихових претпостављених због убијства задарских Срба и масовног уништавања српске имовине у тзв. кристалној ноћи и током ратног периода. Oн подсјећа српску јавност да се данас навршава 26 година од профашистичког догађаја који је назван Задарска кристална ноћ или Прогон задарских Срба. Наиме, дана 02. маја 1991. године бијесна руља је ријешила да се обрачуна са Србима и њиховом имовином. Руља је била наоружанa моткама и шипкама, а током шетње градом је пјевала усташке пјесме и узвикивала усташке пароле чиме је послалa јасну поруку да им је узор злогласна НДХ и зликовац Анте Павелић. Током профашистичког похода употребљена је и велика количина експлозива који се у то вријеме налазио једино у посједу полиције. и која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину. Тог и слиједећег дана уништено је око 200 српских кућа, викендица, пословних објеката и локала друштвених фирми из Србије. Све то показује да је овај рушилачки поход на српску имовину био добро организован и раније испланиран. Велики број Срба је из страха напустио Задар већ наредног дана.

Линта наводи да је минирање српских кућа и привредних објеката настављено током љета и јесени 1991. године тако да су и одласци Срба постали све учесталији. Срби који су ипак одлучили да остану били су извођени из кућа или су купљени по улицама и везаних очију одвођени у циглану крај Нина гдје су подвргавани мучењу, а многи су страдали само зато што су Срби. У периоду 1991.- 1993. године у Задру су убијена 34 Србина, од тога 15 цивила а остало су припадници ЈНА. Тадашњи шеф Кривичног одјељења Општинског суда у Задру Ђуро Кресовић наводи да је у ужем дијелу Задра током рата порушено 470 кућа у власништву Срба према информацији коју му је дао покојни члан Комисије за попис срушених кућа Јосип Клобучар. Према мишљењима стручњака толики број срушених кућа могао је једино бити резултат осмишљене државне политике а не дјеловања појединаца и група.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар