Линта: Прије 27 година, тј. 18. новембра 1991. Југославенска народна армија ослободила Вуковар

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је на данашњи дан прије 27. Година, тј. 18. новембра 1991. године, Југославенска народна армија ослободила Вуковар у којем су хрватске паравојне формације мјесецима спроводиле терор над Србима и у августу 1991. године напале гарнизон ЈНА.

за пријаву права

У Хрватској се понавља бесмислена лаж да је рат у Хрватској био неопходан да би се остварила независност. Главну одговорност за рат у Вуковару и Хрватској сноси проусташки режим Фрање Туђмана који је јавно рекао да рата не би било да га Хрватска није жељела. Туђман и усташка емиграција су добро знали да стварање хрватске државе без или са што мање Срба није било могуће без рата.Линта наглашава да у Хрватској нема никакве спремности да се призна непобитна чињеница да су у прољеће 1991. године, по налогу Фрање Туђмана, хрватскe паравојнe формацијe окупирале Вуковар и почелe да минирају српске кафиће и куће, а затим је почело системастско застрашивање, отимање, премлаћивање и убијање Срба. Према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица „Против заборава“ које дјелује у Хрватској током љета и јесени 1991. године у Вуковару је убијено или нестало преко 120 Срба. За злочине над Србима у Вуковару 1991. године нико није оптужен а камоли осуђен.

Такође, Хрватска одбија да се у Вуковару подигне спомен- обиљежје страдалим српским цивилима. Линта позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно подигне оптужнице против осумњичених припадника хрватских паравојних формација који су починили ратни злочин над српским цивилима у Вуковару 1991. године.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар