Херцеговине

ЛИНТА ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ХЕРЦЕГОВАЦА: Србима у Мостару неопходна је помоћ матице!

Замјеник предсjедника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта састао се 10. маја 2017. Године у Народној скупштини са делегацијом представника Срба из Херцеговине коју су чинили мостарски парох Радивоје Круљ, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и Сања Бјелица Шаговновић из Координације српских удружења града Мостара.

Мостарски парох Радивоје Круљ представио је Мостар као перспективан град у коме данас живи око 105.000 становника. – Данас у Мостару живи око 5.000 Срба који имају перспективу. За разлику од осталих дијелова Федерације БиХ међу нашим повратницима има млађе популације, па тако данас више од 200 српских ученика похађа оновне школе и око стотињак средњошколаца која похађају православну вјеронауку у уче српску историју и културу – рекао је свештеник Круљ и истакао значај обнове Саборне цркве Свете Тројице, једног од симбола града Мостара, која ће служити и доприносити како граду тако и свим грађанима.

– Радови теку предвиђеном динамиком и надамо се да ћемо уз помоћ Владе Републике Србије довршити и заједно прославити коначну обнову – рекао је Круљ. Он је истакао да је за Србе у Мостару веома значајно што је у овом граду отворен конзулат Републике Србије, па данас у граду на Неретви живи и приличан број држављана Србије.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић захвалио се Миодрагу Линти на помоћи и организовању састанка са министром Вулином који је одржан 25. фебруара 2017. године у Београду и на коме је договорено да Србија помогне подизање централног спомен обиљежја свим невесињским борцима за слободу српске Херцеговине. – Договорили смо све детаље и ускоро ће се приступити реализацији овог пројекта– рекао је Авдаловић. Он је нагласио да данас није само у функцији начелника општине Невесиње него да представља и Херцеговину коју већ деценијама муче “економски и демографски проблеми”.

Посебно се осврнуо на стање у Мостару са којим Невесиње вијековима дијели судбину. – Срби у Мостару се у свакодневном животу ослањају на Невесиње. Број наших младих људи нам даје за право да вјерујемо да Срби у Мостару имају будућност. Оно што је неопходно је да се Срби у Мостару политички организују и поштовањем принципа равноправности, које је предвиђено Дејтонским споразумом, остваре своја грађанска права – рекао је Авдаловић. Он је нагласио да у Мостару чак 9.000 Срба има право гласа, али да су многи на различитим локацијама и адресама. – Неопходна је помоћ да све Србе који имају личну карту у Мостару анимирамо да учествују у политичком животу и изађу на изборе, јер једино партиципирањем у локалној самоуправи могуће је поправити положај Срба. Данас је за припаднике наше заједнице у Мостару предвиђено тек 1 до 2% из градског буџета – рекао је Авдаловић и упутио апел свим херцеговачким завичајним удружењима у Србији да помогну у реализацији овог важног задатка.

Домаћин херцеговачке делегације народни посланик Милимир Вујадиновић је истакао да је српској Херцеговини неопходна што чвршћа сарадња са матицом Србијом. – Ми са ове и ми са оне стране Дрине смо исти народ и нема природније помоћи од братске – рекао је Вујадиновић, иначе рођени Невесињац који са поносом истиче свој завичај.

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта нагласио је важност економског опоравка Херцеговине. – Неопходно је да активно радимо на повезивању привредних субјеката и да бољом комуникацијом и чешћим непосредним сусретима стварамо што бољи амбијент за сарадњу – рекао је Линта који се и до сада у више наврата доказао као провјерени пријатељ Херцеговине. Он је истакао да Одбор за дијаспору и Србе у региону води одговорну политику у којој се превазилазе страначке подјеле.

Гости из Херцеговине обишли су Народну скупштину, као и изложбу „Право на незаборав“. Поставка ове изложбе налази се у главном холу Скупштине Србије, а посвећена је 75 годишњици страдања жртава Јасеновца.

 Трифко Ћоровић/Српско коло

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“7064″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1495273137970″]
Нема коментара

Напишите коментар