Линта присуствовао Другом форуму дијаспоре у Бањалуци

Главни задатак је јачање осјећања националног јединства међу Србима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта је на другом форуму дијаспоре у Бањалуци истакао да је један од најважнијих задатака Републике Србије и Републике Српске јачање осјећања националног јединства међу Србима, ма гдје год они живјели.

– Владе у Београду и Бањалуци треба да учине све што је у њиховој моћи да се конкретним мјерама и активностима омогући онима који желе да задрже свој српски идентитет да то и остваре. Због тога је веома важно да се Србима у региону и дијаспори обезбједи да уче српски језик и ћирилицу и да се изради јединствени српски буквар – рекао је Линта.

Он је додао да Србија и РС треба да помогну економско јачање Срба у региону кроз различите врсте пројеката.

– Нашим људима у региону неопходна је подршка код рјешавања инфраструктурних проблема као што је изградња школа, вртића, домова културе, путева, мостова или нека друга врсти помоћи – рекао је Линта.

Он се осврнуо и на вјечиту српску бољку – неслогу.

– Требало би да Србија и РС инсистира на дијалогу као начину за успостављање јединства међу Србима ван матица – рекао је Линта.

Он је истакао да би Србија требало максимално да поједностави процедуру пријема у српско држављанство, као и да се оснују српске куће као мјеста окупљања Срба у региону и дијаспори.

– Један од важних елемената националног јединства је заједничка активна борба Србије, Српске, Срба у региону и Србије да се међународна заједница упозна са истином о страдању нашег народа у 20 вијеку, посебно са геноцидом у НДХ – закључио је Линта.

Нема коментара

Напишите коментар