Линта: Скандалозно укидање одјељења на српском језику и ћирилици у Вуковару

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линтa најоштрије осуђује скандалозну и антиевропску одлуку хрватског Министарства науке и просвјете да у средњој стручној школи „Марко Бабић“ у Вуковару укине одјељења у којима се настава изводи  на српском језику и ћирилици. Због тога српски ученици који похађају ову школу неће моћи да уче на свом језику за конобара, месара и за друга потребна занимања. Хрватска тиме крши Уставни закон о правима националних који је усвојен двотрећинском већином у Хрватском сабору и ступио је на снагу децембра 2002. године. Наведени закон гарантује Србима и припадницима других националних заједница право на васпитање и образовање на свом језику и писму у предшколској установи, основној и средњој школи те другој образовној установи. У Хрватској постоје три модела наставе за припаднике националних заједница која гарантује Уставни закон о правима националних мањина.

Линта истиче да хрватска власт намјерава, под фирмом реформе стручног образовања, да укине тзв. Модел А у појединим средњим школама по коме се комплетна настава изводи на српском језику и ћирилици. Важно је нагласити да могућност образовања у основној и средњој школи по моделу А у Вуковару користи близу 800 ученика српске националности. Крајњи циљ јесте да се разним притисцима и маневрима Срби приморају да похађају наставу по моделу Ц по коме се комплетна настава изводи на хрватском језику и латиници уз додатних неколико школских часова на српском језику и ћирилици. Наведеном одлуком Министартсва просвјете Хрватска не само да крши сопствене законе већ и низ међународних споразума које је потписала у претходном периоду. Оваквим незаконитим и антиевропским одлукама Хрватска шаље поруку Србима да се асимилују или иселе.

Линта подсјећа да је градска власт Вуковара на челу са проусташким орјентисаним Градоначелником Иваном Пенавом 2015. године измјенила Статут и забранила употребу српског језика и ћирилице.  На тај начин градска власт Вуковара пуних седам година крши Уставни закон о правима националних мањина према коме Срби имају право на службену употребу ћирилице и српског језика у општинама и градовима гдје чине више од трећине укупног броја становника.  Према попису из 2011. године Срби чине више од 33 посто становника у 21 општини и два града (Вуковар и Врбовско). Србима у Вуковару и другим локалним самоуправама гдје је  учешће Срба више од 1/3 становништва је ускраћено право на двојезичне табле на државним и јавним институцијама, двојезичне табле са називама улица, насеља, општина и градова и на двојезичне саобраћајне знакове.

У Београду, 26. април 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар