Линта: Снимити филм о страдању српског народа у злочиначкој акцији „Олуја“

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује као бруталну али очекивану провокацију изјаву Колинде Грабар Китаровић да је веома емотивно доживјела премијеру филма „Генерал“ који говори о животу генелала Анте Готовине Многобројне чињенице говоре да Анте Готовина није никакав херој већ обичан ратни злочинац чија је јединица којом је командовао извршила бројне злочине над српским цивилима и ратним заробљенциима у Крајини 1993. године и западнокрајишким општинама. Анте Готовина је био и истакнути члан удруженог злочиначког подухвата на челу са Фрањом Туђманом чији циљ је био насилно протјеривање српског народа на подручја Сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније у злочиначкој акцији „Олуја“. Другостепено вијеће Хашког трибунала је новембра 2012. године ослободило кривице Анту Готовини упркос великом броју материјалних доказа о злочинима које је починио. Хашки трибунал је доношењем ослобађајуће пресуде Анти Готовини потврдио да је у суштини политички суд који је основан да суди Србима а ослобађа хрватске, бошњачке и албанске злочинце.

за пријаву права

Линта сматра да је од виталног националног значаја да се сними филм о страдању српског народа у злочиначкој акцији „Олуја“. Према Линти Влада Србије треба да обезбеди неоходна средства да би тај филм у најскорије вријеме био снимљен. Циљ филма јесте да прикаже праву истину о насилном протјеривању српског народа са својих вјековних подручја, о убијању српских цивила и ратних заробљеника, о масовном бомбардовању крајишких градова и колоне протјераних Срба, о паљењу крајишких села и градова, о систематском пљачкању, уништавању и отимању српске имовине. Поред тога потребно је снимити више филмова о протјеривању српског народа из других подручја данашње Хрватске, као и са подручја Федерације БиХ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • To je stvarno bilo tako kao sto ste i sami izjavili,zivio sam na tim prostoriima,rodjen u Gracacu,i proveo najlepse dane svoga detinjstva,to su bili najlepsi dani moga zivota.Ali eto igrom slucaja maltene svi ti Krajiski srbi koji su zivili na tim prostorima iseljeni su maltene za manje od 24h.To se ne sme zaboraviti i bilo bih lepo da kroz naredne generacije ostane neka prica i propovedanje da ko su tu nekad bile i zivile generacije i generacije Srba,mozemo mozda i oprostiti,a zaboraviti ne smemo nikako.Unapred hvala

    уторак, 16. јула 2019.
  • Neki kažu da sžo mi bili mala seca i da ne znamo što nam se sešavala, i te kako znamo. Gledati sve te ljufe ubijene i njihove poeodice je nešto što će nas pratiti ceo život. Ja sam tada imala 10 godina i sada me hvata sinfrom rata.

    среда, 17. јула 2019.

Напишите коментар