АКТУЕЛНО:

Линта тражи да министарка енергетике омогући прогнаним лицима привремено прикључење кућа на електричну мрежу

Поштована госпођо Ђедовић,

У претходном периоду обратило ми се 36 прогнаничких породица из насеља Бусије и других мјеста који не могу да прикључе своје стамбене објекте на електричну мрежу јер није завршен поступак легализације. Наведени грађани су веома огорчени, незадовољни и разочарани јер живе у својим кућама више година без струје и не могу да задовоље елементарне потребе у 21. вијеку или  не могу да заврше изградњу својих стамбених објеката. Подсјећам да од 6. новембра 2018. године, када су ступиле на снагу измјене и допуне Закона о озакоњењу, не постоји више могућност привременог прикључења стамбених објеката на електричну, канализациону, водоводну и гасну мрежу док не буде окончан поступак озакоњења или легализације. Број грађана који не могу да прикључе своје стамбене објекте на електричну мрежу је далеко већи од горе наведеног броја.

Нажалост, поступак легализације је веома спор због спорог рада администрације, неријешених имовинско-правних односа и других разлога.  Без папира о озакоњењу грађани не могу добити ни прикључак за струју, грејање, гас. Поред тога, не  могу добити материјал за завршетак куће, нити субвенције за енергетску ефикасност. Међу дискриминисаним грађанима налази се и велики број прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које након 26-30 година од прогона не могу коначно да живе нормално.

Желим да Вас замолим да се, у што краћем временском року, пронађе рјешење које ће дискриминисаним грађанима поново дати могућност привременог прикључења својих стамбених објекта на електричну мрежу, као и друге мреже, све до завршетка поступка озакоњења или легализације.  На тај начин показали бисте разумијевање за изузетно тешку и нехуману ситуацију у којој се налазе хиљаде породица без струје. Очекујем да на мој допис одговорите у разумном року.

У прилогу шаљем списак 36 грађана који су ми се обратили за помоћ

 

У Београд, 7. децембар 2022. године

 

           С поштовањем,

 

                                                                         Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                     и народни посланик

                                                                                        Миодраг Линта

 

 

Нема коментара

Напишите коментар