Линта: Туга поводом смрти Србина Радоја Петковића кога је крвнички претукао усташа Главић

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изражава тугу поводом смрти Радоја Петковића, потпредсједника Вијећа српске националне заједнице Града Каства. Радоје Петковић је преминуо од посљедица повреда након што је 24. априла брутално претучен испред једног кафића у Вишкову код Ријеке. Њега је крвнички претукао усташа и ратни злочинац Илија Главић који се вршио премлаћивања и силовања и наносио тешке повреде у логорима на подручју Босанског Брода у протеклом рату. Усташа Илија Главић је према изјавама више свједока јавно и несметано исказивао отворену мржњу према Србима и нико од надлежних органа није реаговао. Такође, недавно се десио и бруталан физички напад на сезонске раднике на острву Брач само из разлога јер је усташки орјентисана бијесна руља сматрала да Срби немају право да раде и уопште живе у Хрватској.

Линта још једном позива Министарство спољних послова да уради извјештај о кршењу људских права Срба у Хрватској и величању и рехабилитаицји усташтва и пошаље га свим значајним међународним организацијама и водећим државама свијета. Линта поново истиче да су трагична смрт истакнутог члана српске заједнице у Хрватској Радоја Петковића и физички напад на Србе на Брачу још једном потврдили неспорну истину да је усташтво темељ данашње Хрватске и нормална појава у хрватском друштву. Јасно је да државни врх Хрватске не само да прећутно толерише већ и подржава отворени процес рехабилитације усташтва и геноцидне НДХ. Надлежни хрватски државни органи тј. полиција, тужилаштва и судови не чине ништа да се хиљаде сличних антисрпских догађаја и манифестација квалификују као злочини из мржње и да организатори и извршиоци ових тешких кривичних дјела буду осуђени на вишегодишње затворске казне.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Sve o o do sada ne dajepotrebne rezultate u vezi polozaja Srba u Hrvatskoj pa se pitam sta treba dalje. Treba gledati da se polozaj Srba iznosi na sednice UN da cuje ceo svet tacne cigre proteranih s vih Srba ne samo iz Hrvatske nego i iz BIH, KIM , zatim o polozaju Srba u Crnoj Gori .Rasvetliti problem sa svih strana, istorijskog, politickog, pravnog…

    уторак, 11. јун 2019.

Напишите коментар