АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво Србије да подигне оптужницу за злочин над Србима у селу Брадина и подручју општине Коњиц

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се прије 31 годину десио монструозан злочин над српским цивилима у селу Брадина код Коњица које су починиле  муслиманске и хрватске војне, паравојне и полицијске снаге. У Брадини је 25. маја 1992. године и наредна два дана на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, а преостали Срби из овог и околних села су одведени у логоре или су протјерани. Најстарија међу убијенима, пронађеним у масовној гробници у порти цркве, била је 85-годишња Паула Вукосава, а најмлађи 11-годишњи Срђан Жужа.

Имовина убијених, заробљених и протјераних Срба је систематски опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег су запаљени и срушени. У логорима Мусале и Челебићи убијена су још 22 становника Брадине. Брадина је прије рата била насељена већински српским становништвом. Било 280 српских кућа са око више од 1200 Срба.

Одговорност за злочине над  Србима у Брадини сноси тадашњи општински  војни, полицијски и политички врх и надређени у Сарајеву.  Убиства и мучења Срба десила су се не само у Брадини, већ и у Коњицу и околним селима Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани и Бијела.

Линта истиче да за свирепи масакр над српским цивилима у Брадини и на подручју Коњица, који су почињени у периоду од маја 1992. до маја 1993. године, нико није осуђен. То је један од бројних доказа да је Суд БиХ пристрасан и необјективан и да нема правде за српске жртве. Тужилаштво за ратне злочине у Београду има законску и цивилизацијску обавезу да покрене истрагу и подигне оптужнцу против одговорних за плански злочин над Србима на подручју општине Коњиц.

У Београду, 26. мај 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар