Стеван Бербер

Линта у Скупштини разговарао са Стеваном Бербером, почасним конзулом Србије на Новом Зеланду

Састанак је одржан 9. октобра 2018. године у Дому Народне скупштине Републике Србије. Поред предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линте, састанку су присуствовали и секретар Одбора Горица Дуркалић и виши савјетници у Одбору Вера Поповић Илић и Биљана Милосављевић.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је на почетку разговора поздравио госта у име Одбора, захвалио му на издвојеном времену и замолио га да изнесе информације о нашој заједници на Новом Зеланду, као и свом раду у својству почасног конзула.

Стеван Бербер је навео да је на Нови Зеланд отишао 1993. године, да ради као професор Универзитета у Окланду, као и да је дуже вријеме обављао функцију мировног судије, односно да је имао овлашћења да овјерава документа свим грађанима бивше Југославије, док је почасни конзул Републике Србије постао прије годину и по дана. Родом је из села Станишић, општина Сомбор, а његова породица једна је од многих које су у колонизацији, послије Другог свјетског рата, из Далмације дошле на подручје општине Сомбор. У разговору је истакао да је српска заједница на Новом Зеланду бројна, да постоји процјена да има око 5000 Срба, али да он сматра да је реални број значајно већи. Односи између старе емиграције и оних који су дошли деведесетих година прошлог вијека су одлични. Има доста Хрвата и односи са њима су добри. Највећи број Срба живи у Окланду, и углавном су интелектуалци, посебно они који су дошли касније. Сарадња са црквом је одлична. На Новом Зеланду постоје две цркве, од којих једна у Велингтону (изградила је стара емиграција педесетих година) а друга у Окланду, новијег порекла. Црква је увек била мјесто окупљања, али то није довољно. Као приоритет у раду истакао је чување српског језика, културе и обичаја. Као почасни конзул обратио се Министарству спољних псолова и Министарству просвете ради обезбеђивања услова за учење српског језика, односно ангажовања квалификованих наставника. По овом питању потребно је ангажовање државе, како би наши сународници имали осећај да матица Србија брине о њима.

Као проблем истакао је компликовано добијање докумената за наше држављане који МСП настоји да ријеши набавком покретне опреме која омогућава теренски рад, што би скратило вријеме потребно за добијања докумената.

Посебно је указао на потребу јачања економских веза Србије и Новог Зеланда. Остварена је прије свега научна и културна сарадња, али и то само хоризонтално, што указује на потребу већег ангажовања државе и у тим областима, како сарадња не би зависила од добре воље појединаца.

Истакао је да наша амбасада у Аустралији много ради на стварању блиских веза наших сународника са матицом. Такође, потребно је обезбедити услове за оне који желе да се врате у Србију, прије свега једноставнију нострификацију диплома.

Господин Бербер се интересовао каква је ситуција са учењем српског језика у другим земљама, посебно у региону.

Миодраг Линта, председник Одбора, се захвалио на корисном излагању и укратко упознао господина Бербера са ситуацијом око учења српског језика у региону и неким европским земљама, и навео да ће затражити од министарства просвете комплетне податке за све земље.

На крају састанка предсједник Одбора се захвалио господину Берберу на конструктивном разговору и позвао га да се обрати Одбору поводом сваког питања за које сматра да би било значајно, као и да настави да прати рад Одбора.

Биљешку сачинила:
Виши савјетник у Одбору
Биљана Милосављевић

Нема коментара

Напишите коментар