Линта: Увијек говорити о страдалим Србима у злочиначкој акцији „Медачки џеп“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се данас навршава 29 година када су хрватске војне и полицијске снаге извршиле агресију на три српска подвелебитска села (Дивосело, Читлук и Почитељ) на подручју Лике. Током злочиначке акције „Медачки џеп“ које је почела 9. септембра 1993. године  припадници Хрватске војске и полиције су извршили монструозне злочине над Србима у Дивоселу, Читлуку и Почитељу који су били под заштитом Уједињених нација. Заробљене Србе су убијали крамповина, мацолама, гађали ножевима, клали их и масакрирали на разне друге начине. Укупно је  убијено је 88 српских војника и цивила а наведена три српска села су систематски опљачкана и сравњена са земљом.

Линта наглашава да једини осуђени за овај свирепи ратни злочин јесте генерал и познати убица госпићких Срба Мирко Норац. Хрватски суд га је правоснажно осудио на смијешних  и увредљивих шест година што представља ругање српским жртвама и њиховим породицама. Ратни злочинац Мирко Норац проглашен за почасног грађанина Сплитско-далматинске жупаније и још десетак хрватских градова и општина што је један у низу примјера да се Хрватска није суочила са својом злочиначком прошлошћу. Такође,  многи други учесници ово злочина нису процесуирани до данашњег дана.

Линта позива Тужилашто за ратне злочине Србије да покрене кривични поступак за добро осмишљени и планирани злочин над 88 српских цивила и ратних заробљеника. Српски народ не смије никада заборавити и не смије никад престати говорити о српским жртвама које су на на језив начин убијене у у три српска подвелебитска села. Посебно је значајно да као држава и народ његујемо културу сјећања на наше жртве и да се боримо за историјску истину о карактеру ратова деведестих година прошлог вијека и за истину о страдању српског народа. Не смијемо никада пристати на срамну у скандалозну замјену теза да се џелат прогласи жртвом и жртва џелатом.

Линта је данас присуствовао парастосу који је данас служен у цркви Светог Марка у Београду  за Србе убијене у злочиначом походу Хрватске војске и полиције на три српска подвелебитска села прије 29 година.  Након парастоса у Ташмајданском парку је положено цвијеће на спомен плочу страдалим Србима. Организатор је као и сваке године Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“ из Београда.

У Београду, 9. септембар 2022. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар