Линта: Влада доноси Закључак којим ће корисници СИРП програма добити право куповине станова

У првом допису од 6. јуна написао сам да ће ваш дугогодишњи проблем  коначно бити ријешен до краја јуна.  Захваљујући доброј вољи и жељи Предсједника  Србије Александра Вучића, у међувремену,  одржани су нови састанци  у вези израде Закључка по коме ће корисници СИРП програма који живе у 7 локалних самоуправа коначно добити право куповине својих стамбених јединица.  Шеф кабинета предсједника Вучића Ивица Којић ми је на новом састанку у згради Предсједништва рекао да је Закључак  Владе  већ у процедури и очекује се да ће га Влада донијети на својој сједници  у четвртак 4. јула.

У Закључку Владе, између осталог,  треба да стоји да се ради окончања процеса интеграције избјеглица у Србији и корисницима СИРП  програма омогући  куповина стамбених јединица , те да се на поступак купопродаје и на поступак закупа предметних стамбених јединица примјене одредбе Закона о избјеглицама из 2010.  године.   За реализацију Закључка  биће задужени Министарство грађевинарства, саобраћаја и  инфраструктуре, Министарство државне управе и локалне самоуправе и Комесаријат за избјеглице и миграције.  Oвај Закључак ради реализације биће достављен јединицама локалне самоуправе (Ниш, Крагујевац, Краљево, Чачак, Панчево, Ваљево и Стара Пазова), поменутим министарствима и Комесаријату за избјеглице и миграције.

Као што се може видјети Закључком Владе  Србије биће обухваћене само избјегличке породице.  Ја сам господину Ивици Којићу рекао да је  веома важно да се у кратком року пронађе начин да и 20 посто породица  из реда домаћег становништва, корисника СИРП програма, исто добију право куповине стамбених јединица.  Мој  је став да није фер и праведно да породице  из реда домаћег становниптва трајно остану у закупу јер заједно живе са избјегличким породицама више од 10 година.

О даљим активностима, након усвајања Закључка, бићете информисани са моје стране.

                                                                               Народни посланик Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар