Линта: Задарска кристална ноћ – почетак масовног обрачуна са Србима у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се навршила 31 година од планског злочина  који је назван Задарска кристална ноћ или Прогон задарских Срба. Дана 2.маја 1991. године проусташки режим Фрање Туђмана почео је масовни обрачун са Србима у Хрватској односно систематски и плански прогон и убијање Срба и уништавање њихове имовине. Велика група хрватских нациста наоружана пиштољима, палицама, моткама, шипкама и камењем,  пјевајући усташке пјесме и узвикујући усташке пароле, кренула је 2. маја у дивљачки напад на Србе и њихову имовину. Употребљена је и велика количина експлозива који се у то вријеме налазио једино у посједу полиције и која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину.  Потпуно је јасно да је нацистички поход на Србе и српску имовину био добро организован и раније испланиран у координацији локалних моћника и власти Загребу. Хрватска телевизија представила је тај догађај као тобоже реакцију на убиство хрватског полицајца Франка Лисице дан раније на периферији града. Одмах је објављено саопштење да су злочин починили „побуњени Срби“. Никада није спроведена права озбиљна истрага о убиству Лисице и не постоје докази да су га убили Срби.

Линта наводи да је у току два дана у Задру и околини уништено око 200 српских објеката у власништву Срба и Србије, (куће, викендице, приватни локали и локали друштвених фирми из Србије). Данима послије овог догађаја полиција и хрватске паравојне формације изводили су Србе из њихових станова и хапсили их по улицама и одводили у циглану поред Нина и на друга мјеста гдје су звјерски мучени а многи су ликвидирани.  Убијање Срба и минирање српских кућа и привредних објеката су настављени током љета и јесени 1991. и у каснијем периоду. Током 1991.- 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила а остало су припадници ЈНА. Са подручја Задра протјерано је око 10.000 Срба. Према подацима градске Комисије за попис сруђених кућа у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата.

Линта захтјева да  српско Тужилаштво за ратне злочине коначно процесуира наредбодавце и извршиоце убијања, мучења и етничког чишћења Срба и масовног уништавања српске имовине на подручју Задра. Плански злочин с циљем етничког чишћења Срба из Задра један је од многих доказа проусташког карактера режима Фрање Туђмана.

У Београду, 2. мај 2022. године

                                                                                                                               Информативна служба

                                                                                                                               Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар