vest_166_41

Миодраг Линта присуствовао обиљежавању двадесетогодишњице страдања Срба у Западној Крајини у Мркоњић Граду

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске дана 10. октобра 2015. године у Мркоњић Граду обиљежена је двадесетогодишњица страдања Срба у Западној Крајини, када су јединице Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, потпомогнуте НАТО снагама, учинили стравичне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника. На подручју 13 западнокрајишких општина (Дрвар, Гламоч, Грахово, Босански Петровац, Босанска Крупа, Сански Мост, Доњи Вакуф, Јајце, Кључ, Мркоњић Град, Шипово,Купрес и Рипач-Бихаћ) на најсвирепији начин убијено je више од 1.600 војника и цивила, а 120 хиљада Срба је протjерано са својих вjековних огњишта. У масовној гробници на православном гробљу у Мркоњић Граду пронађено је 181 тијела убијених Срба а у више мањих гробница пронађено је још 176 тијела дк се за 199 лица трага.За злочине на овим просторима још увијек нико није одговарао.

У капели Светог Марка служен је парастос страдалим Србима и положени су вијенци на Спомен-обиљежје на градском гробљу у Мркоњић Граду. Након тога положени су вијенци на Централно спомен обиљежје погинулим српским борцима у центру града а затим је одржана меморијална академија у Дому културе. Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић; делегација Народне скупштине Српске; делегација Владе Републике Српске коју је предводио министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић; делегација Владе Републике Србије коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин те делегација Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије на челу с Миодрагом Линтом. Вијенце су положиле и делегације општина Мркоњић Града, Шипова, Језера (српски дио општине Јајце), Рибника (српски дио општине Кључ), Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица републике Српске, Савеза логораша Републике Српске и Трећег пјешадијског пука из Бања Луке.

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_galleria thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“357″ thumb_margin_left=“1″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“1″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“yoxview“ sc_id=“sc1449256558665″]
Нема коментара

Напишите коментар