АКТУЕЛНО:

Грабовац: Нећемо одустати од процесуирања злочина над Србима у Броду

Предсједник републичког Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац изјавио је да чланови породица погинулих из Републике Српске никада неће одустати од доказивања истине и процесуирања одговорних за злочине над Србима у Броду 1992. године.

„Крајње је неприхватљиво да за злочине над Србима у Броду и Посавини још није одговарао нико од наредбодаваца и извршилаца злочина из реда хрватске војске, упркос бројним доказима, масовним српским гробницама, логорима и изјавама свједока“, рекао је Грабовац Срни поводом 28 година од агресије Хрватске војске на општину Брод.

Грабовац је истакао да су иза јединица хрватске војске у Броду и Посавини остале масовне гробнице Срба, логори, уништена и опљачкана српска имовина, као и да је на подручју Брода до сада откривено осам масовних гробница, те једна на подручју Славонског Брода, а ексхумирани су и посмртни остаци више од 300 лица.

Он је рекао да Тужилаштво и Суд БиХ ништа нису урадили да ови злочини напокон буду процесуирани правдајући то, наводном, немогућношћу успостављања дијалога са Хрватском која не жели да сарађује по том питању, нити да изручује своје држављане који су осумњичени за ове злочине.

Грабовац је подсјетио да је Република Српска 2002. године Тужилаштву Хашког трубунала доставила комплетну архиву и документацију о злочинима почињеним над Србима на подручју Брода и Дервенте.

У Броду је јуче обиљежено 28 година од агресије војске Хрватске на ову општину.

Преузето са: СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар