Црна Гора на бранику православља: Литије и молебани од сјевера па до мора

Подсјећамо, литије се организују четвртком и недјељом као знак отпора а у циљу одбране светиња и имовине Српске православне цркве, а након изгласавања скандалозног закона 26. децембра прошле године.

У градовима широм Црне Горе вечерас се одржавају литије и молебани у знак протеста против антицрквеног Закона о слободи вјероисповијести.

Прва литија у Херцег Новом

Прва литија је управо кренула из села Ратишевина ка Херцег Новом.

Литију у Херцег Новом предводи о. Предраг Шћепановић.

Младост брани светиње

Мали Андреј заједно са старинама, Новаком Марковићем (99) из Брезојевице и Гојком Јокићем (72) из Велике предводи литију која је кренула из Мурине.

Андреј

Четвртак и Бијело Поље је ту

Литија у Бијелом Пољу је сваке недеље и четвртка све масовнија. Бјелопољци имају стамену вјеру и чувају своје православаље. И вечерас су окупили испред цркве Светих апостола Петра и Павла, одакле ће кренути литија улицама града.

Лапчићи изнад Будве у одбрани светиња

Хиљаде грађана Берана на молебану

Хиљаде Беранаца и вечерас се окупило око манастира Ђурђеви Ступови, одакле су послали поруку да неће дозволити отимање својих светиња.

Литију у Андријевици предводе дјеца

Вјерујући народ Андријевице и вечерас је доказао својим масовним присуством колико су спремни да се мирним путем боре за своје светиње. Васојевићи су масовно изашли на литију коју су вечерас предводила дјеца.

Православна Пљевља

Пљевља су и вечерас масовно изашла на литију. Молебан у овом граду вечерас ће служити владика Јоаникије и епископ милешевски Атанасије.

 

Мојковац поносно брани своје светиње

Близу двије хиљаде грађана Мојковца вечерас је присуствовало молебану у храму Христовог Рожества, а након тога кренула је литија мојковачким улицама. Достајанство, мирно и сложно из града на обали Таре чула се порука –  Не дамо светиње!

Мали град, великог срца – Плужине

Плужине је вечарас положило испит чојства и јунаштва. Готово сваки становник овог малог града на сјеверу Црне Горе вечерас је изашао да мирним путем искаже незадовољство због срамног закона о слободи вјероисповијести.

Жабљак брани српске светиње

За становнике Жабљака нема зиме кад се бране светиње. И вечарас су још једном потврдили да од своје борбе неће одустати.

Будва: Вјера чиста и стамена

И на југу Црне Горе се вечерас брани православље. Грађани Будве вечерас су масовно изашли на литију и поручили режиму – даље руке од светиња!

Бар уз своје светиње!

Послије одслуженог молебна у Храму Светог Јована Владимира у Бару, у недјељу, 9. фебруара, улицама града под Румијом је прошла литија, у којој је био велики број дјеце. И овог пута са јасним и непромјенљивим ставом: Не дамо светиње!

Добри дух Никшића на радост православља

Опет је Саборна црква Светог Василија Острошког била претијесна за све вјернике који су жељели да присусутвују молебну.

Више десетина људи хиљада Никшићана мирном, достојанственом шетњом, пјесмом и молитвом, на Тргу Слободе затржили су правду за Мајку Цркву, и закон умјесто безакона.

Подсјећамо, литије се организују четвртком и недјељом као знак отпора а у циљу одбране светиња и имовине Српске православне цркве, а након изгласавања скандалозног закона 26. децембра прошле године.
Преузето са: ИН4С

 

Нема коментара

Напишите коментар